Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecký súd povolil odpočúvanie telefónu! Ide o aktivistov hnutia Posledná generácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MNÍCHOV – Mníchovský oblastný súd zamietol sťažnosť proti monitorovaniu takzvaného "novinárskeho telefónu" údajných členov klimatickej aktivistickej skupiny Letzte Generation (Posledná generácia). Informuje správa agentúry DPA.

Mníchovská prokuratúra vyšetruje členov skupiny pre podozrenie zo spáchania trestného činu založenia zločineckej skupiny. Sťažnosti proti rozhodnutiu okresného súdu o monitorovaní telefónu podali novinári.

archívne video

„Hrobár" z gangu sátorovcov Lehel Horváth na súde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Oblastný súd sťažnosti zamietol ako neopodstatnené. Rozhodnutie odôvodnil tým, že telefón nebol používaný výhradne na rozhovory so zástupcami médií. Podľa spisu existuje podozrenie, že hnutie spĺňa definíciu zločineckej organizácie. Ide o závažné obvinenie a "zisťovanie faktov iným spôsobom by bolo výrazne náročnejšie". Odpočúvanie telefónu je zákonné a spĺňa zákonné podmienky, uvádza súd.

Aktivisti skupiny neblokovali iba cesty a letiská, vyšetrovatelia preverujú tiež podozrenia, že dvaja členovia skupiny sa v apríli 2022 pokúsili sabotovať ropovod z Terstu do Ingolstadtu v Hornom Bavorsku na juhu Nemecka.

Viac o téme: TelefónKlímaSúd NemeckoOsledná generácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu