Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Americká vláda je znepokojená izraelským útokom: V Gaze naďalej zomiera príliš veľa civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

WASHINGTON – Americká vláda je hlboko znepokojená izraelským útokom na školu v meste Gaza, pri ktorom podľa palestínskych úradov v sobotu zahynulo vyše 90 ľudí. Uviedol to hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, informuje o tom agentúra DPA.

"Sme v kontakte s našimi izraelskými partnermi, ktorí povedali, že cielili na vysokopostavených predstaviteľov Hamasu, a žiadame o ďalšie detaily," povedal hovorca. Izrael predtým oznámil, že budova, ktorú jej armáda zasiahla v meste Gaza, "slúžila ako úkryt pre teroristov a veliteľov Hamasu". Podľa armády išlo o presný útok, pri ktorom "zneškodnili najmenej 19 teroristov Hamasu a Islamského džihádu". Podľa palestínskych úradov areál školy slúžil pre vysídlených Palestínčanov.

archívne video

Izraelský vojak zneškodňuje kamerový systém Hamasu (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Americký hovorca uviedol, že palestínska militantná skupina Hamas je známa využívaním škôl ako miest, v ktorých sa zhromažďuje a z ktorých operuje. Doplnil však, že USA opakovane zdôrazňujú, že Izrael musí podnikať opatrenia na minimalizáciu škôd pre civilné obyvateľstvo.

"Smútime za každým palestínskym civilistom, ktorý zahynul v tomto konflikte, vrátane detí a naďalej je zabíjaných a zranených príliš veľa civilistov. To podčiarkuje naliehavosť prímeria a dohody o rukojemníkoch, ktorú sa naďalej neúnavne snažíme dosiahnuť," dodal hovorca.

Viac o téme: USAIzraelGazaPalestínčaniaŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu