Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Materské školy budú financované zo štátneho rozpočtu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Materské školy (MŠ) majú byť financované zo štátneho rozpočtu. Nateraz sú financované z daní príjmu fyzických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.

"Má sa vytvoriť diferencovaný a transparentný systém financovania predprimárneho vzdelávania, aby sa zabezpečila stabilita, odolnosť a účelové viazanie finančných prostriedkov vyčlenených na vzdelávanie," uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. Návrhom sa splní jeden z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR.

archívne video

Do roku 2026 by sa malo v materských školách po celom Slovensku vytvoriť viac ako 9000 miest (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ministerstvo podotklo, že nepredpokladá rozpočtovo nekrytý vplyv na rozpočet verejnej správy ani vplyv na príjmy a výdavky verejnej správy celkom. Rovnako nepredpokladá vplyv na limit výdavkov verejnej správy. V súčasnosti sú podľa rezortu MŠ bez ohľadu na zriaďovateľa financované z vlastných príjmov samosprávy, ktorých podstatnú časť predstavuje podiel na výnose na dani z príjmov fyzických osôb.

Viac o téme: FinancieMaterské školyŠtátny rozpočet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu