Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

USA a Európska únia kritizujú Izrael za zrušenie diplomatického štatútu nórskych vyslancov

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell Zobraziť galériu (2)
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

WASHINGTON - Spojené štáty vo štvrtok kritizovali Izrael za zrušenie diplomatického štatútu ôsmich nórskych vyslancov pri Palestínskej samospráve. Krok izraelskej vlády odsúdil aj šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell a označil ho za neoprávnený.

"Nórsko dlhodobo zohráva produktívnu úlohu, pokiaľ ide o spoluprácu s izraelskou vládou a Palestínskou samosprávou," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller a dodal, že kroky, ktoré by Nórsku zabránili zastávať túto úlohu, nie sú obzvlášť užitočné.Miller poukázal na to, že Nórsko v roku 1993 hostilo tajné izraelsko-palestínske rokovania, ktoré viedli k podpisu tzv. "dohôd z Osla", pričom podotkol, že boli podpísané pred Bielym domom.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

"Dôrazne odsudzujem toto neoprávnené rozhodnutie, ktoré je v rozpore s duchom dohôd z Osla a neprimerane narúša normálne vzťahy a spoluprácu s Palestínskou samosprávou," uviedol vo svojom vyhlásení Borrell a dodal, že vo štvrtok v telefonickom rozhovore s nórskym ministrom zahraničných vecí Espenom Barthom Eidem vyjadril v mene EÚ solidaritu Nórsku.

Podľa Borrella nejde o bilaterálnu otázku medzi Izraelom a Nórskom. Je to otázka, ktorá je v záujme všetkých, ktorí sa usilujú o mier a stabilitu na Blízkom východe.Eide si v reakcii na krok Izraela predvolal izraelskú vyslankyňu v Nórsku, aby vyjadril protest proti tomuto rozhodnutiu. Uviedol, že zástupkyňu počas stretnutia požiadal o vysvetlenie, ktoré podľa jeho slov "nebola schopná na mieste poskytnúť".

Nórsko v máji oficiálne uznalo Palestínu ako štát

Nórsky minister zároveň oznámil, že vláda v súčasnosti vyhodnocuje ďalšie opatrenia. Povedal tiež, že jeho krajina je a vždy bude priateľom Izraela a jeho ľudu, ale zároveň jasne kritizuje okupáciu palestínskeho územia a vojnu v Pásme Gazy a jej následky na civilné obyvateľstvo.Nórsko v máji oficiálne uznalo Palestínu ako štát. Spojené štáty tvrdia, že podporujú Palestínsky štát, avšak je potrebné, aby vznikol na základe rokovaní s Izraelom, píše AFP.

Viac o téme: USANórskoIzraelJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu