Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

NATO chce odolnejší internet: Po prerušení morských káblov dáta pôjdu do vesmíru

NATO Zobraziť galériu (2)
NATO (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia v piatok pripomenula, že nová iniciatíva financovaná NATO má za cieľ znížiť zraniteľnosť internetu voči narušeniu presmerovaním toku informácií do vesmíru v prípade napadnutia alebo náhodného prerušenia podmorských káblov.

Alancia v správe pre médiá spresnila, že projekt v hodnote 2,5 milióna dolárov, ktorý bol spustený 31. júla tohto roku, je čiastočne financovaný z programu NATO Veda pre mier a bezpečnosť.Zdroje z Aliancie upozornili, že prostredníctvom tohto projektu NATO spája spojenecké krajiny s prominentnými inštitúciami ako sú americké Cornellova univerzita a Univerzita Johnsa Hopkinsa, Švédsku univerzitu obrany a Švajčiarsky federálny technologický inštitút a tiež s telekomunikačnými spoločnosťami.

NATO chce odolnejší internet:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Cieľom tohto spojenectva je riešiť naliehavú potrebu odolnejšej internetovej infraštruktúry na celom svete," vyhlásil Eyup Turmus, programový manažér NATO a poradca aliančného programu Veda pre mier a bezpečnosť.

Zámerom spoločného projektu je vyrobiť funkčný prototyp do dvoch rokov. Konzorcium Hybrid Space/Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications (HEIST), ktoré vedie tento projekt, má za cieľ vyvinúť hybridnú sieť kombinujúcu podmorské káble a satelitnú komunikáciu na zabezpečenie nepretržitého toku údajov. Bude spájať existujúce technológie, riešiť právne a kompetenčné výzvy a podporovať medzinárodnú spoluprácu medzi spojencami a partnermi NATO vrátane USA, Islandu, Švédska a Švajčiarska.

Viac o téme: VesmírInternet NATOPodmorské káble
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu