Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Komisár OSN Volker Türk vyjadril znepokojenie nad popravou 29 ľudí v Iráne

Volker Türk
Volker Türk (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

NEW YORK - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril znepokojenie z toho, že iránske úrady za uplynulé dva dni podľa ľudskoprávnej organizácie Iran Human Rights (IHR) popravili 29 ľudí. V piatok o tom informovala hovorkyňa Úradu OSN pre ľudské práva (OHCHR) Liz Throssellová, píše agentúra Reuters.

Úrad považuje podľa hovorkyne za obzvlášť znepokojujúcu skutočnosť, že väčšinu popravených uznali za vinných z drogovej trestnej činnosti a že menšiny vrátane Kurdov či Balúčov postihovali neprimerane. "Ide o alarmujúco vysoký počet popráv v takom krátkom čase," povedala Throssellová.

archívne video

Poprava v Iraku

"Ukladanie trestu smrti za trestné činy, ktoré sa netýkajú úmyselného zabitia, je nezlučiteľné s medzinárodnými normami a štandardami v oblasti ľudských práv," dodala hovorkyňa.

Napriek tomu, že OSN nemohla nezávisle overiť počet zabitých, uviedla, že v tomto roku popravili najmenej 345 ľudí. Od júlového zvolenia prezidenta Massúda Pezeškijána došlo pritom podľa IHR vo väzniciach k poprave najmenej 87 osôb.

Ľudskoprávne organizácie opakovane obviňujú Irán z využívania trestu smrti pri všetkých obvineniach na vyvolanie strachu v spoločnosti v súvislosti s protestami v roku 2022. Irán podľa týchto organizácií popraví ročne viac ľudí než ktorákoľvek iná krajina na svete okrem Číny, pripomína AFP.

Viac o téme: PopravaIránOSNVolker Türk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu