Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kriminálny úrad v Nemecku zaznamenal nárast možných extrémistických hrozieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Podľa Spolkového kriminálneho úradu (BKA) je Nemecko aj naďalej významným cieľom rôznych teroristických organizácií. Sven Kurenbach, riaditeľ oddelenia BKA, ktoré sa zameriava na islamisticky motivovaný terorizmus a extrémizmus, vo štvrtok uviedol, že džihádistická organizácia Islamský štát (IS) v skutočnosti nikdy nezanikla. Informovala o tom agentúra DPA.

Úrady podľa Kurenbacha v posledných dvoch rokoch zaznamenávajú nárast potenciálnych hrozieb, pričom odnož skupiny Islamský štát - Chorásán (IS-K) čoraz intenzívnejšie sleduje medzinárodnú agendu. Okrem toho sa v dôsledku vojny na Ukrajine stala východná hranica prechodnejšou, čo umožnilo osobám zo strednej Ázie "podozrivým z napojenia na IS-K" vstúpiť do krajiny, vysvetľuje vedúci oddelenia.

archívne video

Obžalovaný Marián Magát dostal za extrémizmus šesť rokov väzenia (Zdroj: TASR/J. Novák/O. Hercegh)

V súvislosti s 19-ročným stúpencom IS, ktorý plánoval útok na koncerte Talor Swiftovej v Rakúsku, varoval Kurenbach pred rastúcim trendom radikalizácie na internete. Podľa neho využívajú teroristické organizácie širokú škálu platforiem sociálnych médií na šírenie propagandy medzi mladším publikom.

"Už nejaký čas zostáva úroveň teroristickej hrozby v Nemecku vysoká," povedal Kurenbach a dodal, že bezpečnostné orgány na spolkovej a štátnej úrovni si to uvedomujú, a preto sledujú každú stopu, aby zabránili útokom.

Viac o téme: NárastNemeckoExtrémistické hrozby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu