Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Teroristu z koncertov Swift zradikalizoval kazateľ: Je hviezdou islamistickej scény! Zadržali ďalšieho podozrivého

Abul Baraa je hviezdou islamistickej scény.
Abul Baraa je hviezdou islamistickej scény. (Zdroj: Instagram/screenshot)

VIEDEŇ - Beran A. a jeho komplic chceli na koncerte Taylor Swift vo Viedni spôsobiť krvavý kúpeľ. Mladí muži sa radikalizovali len nedávno. V podozrení je kazateľ nenávisti z Nemecka.

"Jeho plánom bolo zabíjať ľudí pred štadiónom," povedal vo štvrtok šéf rakúskej tajnej služby Omar Haijawi-Pirchner (44). Reč je o Beranovi A. (19). 

archívne video

Do dvanástej hodiny boli nahlásené bombové útoky na vyše 800 školách po celom Slovensku (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Keď ho zatkli, Rakúšan so severomacedónskymi koreňmi mal fungujúcu výbušninu, ktorú si sám vyrobil. Zadržané boli aj zapaľovacie zariadenia, zapaľovacie káble a nože, mačety a falošné peniaze v hodnote 21 000 eur. 

Beran A. začal plánovať útok v júli. Krátko predtým prisahal lojalitu džihádistickým milíciám Islamský štát (IS). Radikalizoval ho internet. V tom zohral kľúčovú úlohu Abul Baraa, prominentný kazateľ na islamistickej scéne. Nemec je aktívny najmä online. Na Instagrame a Tiktoku. Spolu má islamista viac ako 100 000 nasledovníkov.

Je považovaný za hviezdu islamistickej scény

Muž je úradom známy. Zdržiaval sa v berlínskej mešite, ktorú v roku 2018 prehľadali pre podozrenie z financovania terorizmu, ako uvádza „Bild“. Hovorí sa, že Abul Baraa má širokú sieť vrátane veľkých mien na scéne IS. 

Postupom času sa vypracoval na hviezdu a jedného z najvplyvnejších kazateľov na salafistickej scéne v Nemecku. „Vyšetrovania proti nemu a jeho okolia sa nezdajú byť škodlivé pre jeho popularitu alebo postavenie na scéne,“ uviedla nemecká tajná služba pre Bild.

"Tiktokizácia islamizmu"

Pre Abula Baraa je všetko jasné: Veriaci sú vo vojne s neveriacimi. Západ sa snaží bojovať proti islamu. Musíte sa brániť. Jeho videá sú dobre prijímané. Len v apríli nemecký Úrad na ochranu ústavy varoval pred „tikotizáciou islamizmu“. Svojimi klipmi už dávno oslovili „mladé miliónové publikum v nemecky hovoriacich krajinách“.

Úrad zdôraznil, že používanie sociálnych sietí islamistami nie je novým fenoménom. Aplikácia Tiktok však vďaka svojmu „návykovému potenciálu“ prostredníctvom návrhov videí riadených algoritmom viedla k „obrovskej dynamizácii“ a je „urýchľovačom“ radikalizácie.

Ukončenie práce a zmena vzhľadu

Baraa a ďalší kazatelia sa vo svojich videách prezentovali mimoriadne priateľským spôsobom pre mládež a spoliehali sa na demonštratívnu blízkosť k „influencerom, rapperom alebo vodcom arabských klanov“. A to zrejme dobre prijal aj Beran A. Smutný vyvrcholenie: Plánovaný útok na koncert Taylor Swift.

V rámci prípravy na svoj plánovaný čin podal 19-ročný mladík výpoveď a zmenil svoj vonkajší vzhľad tak, aby zodpovedal bojovníkom IS. Muž bol „jasne zradikalizovaný“, povedal šéf tajnej služby Omar Haijawi-Pirchner. Jeho úrad pôvodne predpokladal, že išlo o osamoteného páchateľa. "Na základe existujúcich vedomostí sme potom dokázali určiť, že bol súčasťou islamistickej siete."

Ďalší tínedžer vo väzbe

„Teroristický tínedžer“ má 18 rokov a vraj bol prinajmenšom zasvätený do plánov 19-ročného mladíka z Ternitzu (Dolné Rakúsko). Či sa podieľal aj na aktivitách mladých islamistov, je stále predmetom vyšetrovania, píše Krone.

Viac o téme: Teroristický útokViedeňTaylor SwiftAbul Baraa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu