Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Boj o Biely dom sa vyostruje: VIDEO Slovný ÚTOK na Harrisovej človeka! Do toho prišlo FAUX PAS senátorky

Republikánsky kandidát na viceprezidenta J.D. Vance a senátorka amerického štátu Minnesota Tina Smithová
Republikánsky kandidát na viceprezidenta J.D. Vance a senátorka amerického štátu Minnesota Tina Smithová (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon, X/Kelly Short)

NEW YORK – Už čoskoro si budú Američania voliť novú hlavu štátu. Hlavnými kandidátmi sú Donald Trump a Kamala Harrisová. Do popredia médií sa však dostávajú aj ich najbližší spolupracovníci. O poriadny prešľap sa postarala senátorka Minnesoty, ktorá začala šíriť nepravdy o jednom z kandidátov na viceprezidenta. Podobné konanie Harrisovej zrejme len uškodí.

USA sa postupne rozdeľujú na dva tábory. Tento fenomén nastáva pred každým politickým bojom. V tomto prípade pôjde o voľbu prezidenta. Američania sa dostavia k volebným urnám dňa piateho novembra 2024. Dovtedy je ešte veľa času, aby kandidáti získali na svoju stranu čo najviac voličských hlasov. 

Za republikánov to bude Donald Trump, ktorý už predstavil aj svojho potenciálneho viceprezidenta J.D. Vancea. Kamala Harrisová, ktorá získala takmer stopercentnú podporu demokratov, pôjde do hlavného súboja s Timom Walzom. 

Konfrontácia 

Slovne sa už začína aj boj medzi potenciálnymi viceprezidentmi. J.D. Vance totiž na jedom z mítingov vo Wisconsine prehlásil, že "keď Tima Walza jeho krajina (USA) požiadala, aby išiel do Iraku, viete, čo urobil? Vypadol z armády a dovolil svojej jednotke odísť bez neho," prehlásil s tým, že keby on slúžil v americkom námorníctve a USA by ho žiadali, aby išiel slúžiť do Iraku, "spravil by to ihneď a s veľkou hrdosťou". Vance pritom pôsobil v Iraku ako desiatnik "2nd Marine Aircraft Wing" (letecká podpora námorných síl). 

Následne ešte použil slová Walza, ktorý mal povedať, že "v uliciach (amerických miest) by nemali byť zbrane, ktoré som používal vo vojne". Vance následne povedal: "No, Tim Walz, kedy ste bol v tej vojne? Aká to bola zbraň, ktorú ste tam údajne nosili? Opustil svoju jednotku ešte predtým, ako odišla do Iraku a vo vojnovej zóne nestrávil ani jeden deň...," reagoval Vance pred voličmi vo Wisconsine. 

Chyba senátorky 

Do tejto hry sa zapojila už aj senátorka Minnesoty Tina Smithová. V rozhovore pre CNN s reportérom Jimom Acostom sa vyjadrila, že keď mal Tim Walz 17 rokov, vstúpil do Národnej gardy, kde pôsobil 24 rokov. "A nie som si vedomá toho, že by J.D. Vance niekedy absolvoval vojenskú službu…"

Acosta ju prerušil v nasledujúcej vete, pretože Smithová sa snažila pokračovať plynule ďalej. S chladnou hlavou povedal: "On (Vance) pôsobil v americkom námorníctve," na čo Smithová len s úsmevom dodala: "No áno, prepáčte, ospravedlňujem sa." 

Smithová podľa Fox News podporuje Kamalu Harrisovú v politickom boji proti Trumpovi a teda aj proti Vanceovi. Americký denník pripomína, že Trumpov človek pôsobil v Iraku dávno predtým, ako vstúpil do politiky, "čo ale bola pre senátorku Smithovú zrejme novinka".
 

Viac o téme: Prezidentské voľbyFaux pasSenátorkaZavádzanieUSAVojenská službaMinnesotaJim AcostaTim WalzVoľby 2024JD VanceTina Smithová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu