Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Filipíny a Južná Kórea povýšia vzájomné vzťahy na strategické partnerstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Ministri zahraničných vecí Južnej Kórey a Filipín sú rozhodnutí pozdvihnúť vzájomné vzťahy oboch krajín na úroveň strategického partnerstva ešte tento rok. Ministri Cho Tae-yul a Enrique Manala sa na tom dohodli v stredu na spoločnom rokovaní, informuje agentúra Jonhap.

Ministri potvrdil víziu svojich prezidentov, ktorí sa na idei strategického partnerstva zhodli ešte v marci pri príležitosti 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Manilou a Soulom. Počas stredajších rozhovorov Cho uviedol, že Južná Kórea a Filipíny sú dve "geopoliticky významné" krajiny v indopacifickom regióne a vyzval na potrebu posilniť obojstrannú strategickú komunikáciu a spoluprácu s cieľom zabezpečiť regionálny mier a prosperitu. "Filipíny sú tiež dôležitým partnerom v kontexte kórejskej stratégie pre indo-tichomorský región", uviedol Cho, ktorý dodal, že strategické partnerstvo otvorí novú kapitolu filipínsko-kórejských vzťahov.

Kórejský minister poukázal na to, že fregaty juhokórejskej výroby prispievajú k vojenskej sile Filipín. Ministri sa tiež dohodli na urýchlení ratifikácie bilaterálnej dohody o voľnom obchode, ktorú podpísali pred rokom. Prehlbovanie ekonomických a bezpečnostných vzťahov medzi Filipínami a Japonskom sa deje v čase asertívneho postupu Číny v regióne. Problémové je najmä Juhočínske more, ktoré si Čína nárokuje. S Filipínami preto vedie dlhoročný spor o miestne ostrovy a teritoriálne vody. Južná Kórea a Filipíny taktiež vojensky spolupracujú s USA.

Viac o téme: FilipínyJužná KóreaStrategické partnerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu