Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hamas má nového lídra: Mäsiar z Khan Yunis viedol najbrutálnejšie útoky na Izrael! Teraz chystá POMSTU

Nový vodca Hamasu Jahjá Sinwár
Nový vodca Hamasu Jahjá Sinwár (Zdroj: SITA/AP/Fatima Shbair)

DAUHA – Radikálne islamské hnutie Hamas bolo bez hlavného vodcu len niekoľko dní. Po prekvapivom a fatálnom útoku na Ismáíla Haníju v Teheráne dostalo ranu pod pás, s ktorou sa ale vyrovnalo lepšie ako sa predpokladalo. Podľa vyjadrení hlavných zástupcov teroristickej skupiny, je ich nový líder vo veľa veciach radikálnejší a krutejší, ako jeho predchodca.

Z pohľadu Izraela a západných mocností sa javilo zabitie vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne a dvojky Hizballáhu Fuáda Šukru v Bejrúte spočiatku ako veľmi dobrý ťah, ktorý mal viesť k oslabeniu teroristických skupín. Po vymenovaní nového šéfa Hamasu sa však situácia zjavne skomplikovala. Horšie je, že si to uvedomuje aj samotný Západ. 

Dvaja kandidáti

Po dvoch dňoch rokovaní v katarskej Dauhe dospelo hnutie Hamas ku konsenzu, keď si jeho zástupcovia spomedzi seba vymenovali nového lídra. K tomuto kroku boli nútení po tom, ako doterajší šéf Ismáíl Haníja zahynul pri raketovom útoku v Teheráne. Na stole boli dvaja hlavní kandidáti. Informuje o tom BBC. Jedným z nich bol Jahjá Sinwár, vodca Hamasu v Pásme Gazy, druhým, Mohammed Hassan Darwish, tieňová postava, ktorá stojí na čele "Rady Shura", orgánu, ktorý volí politbyro Hamasu. 

Vedenie  si napokon jednohlasne zvolilo Jahjú Sinwára, čo sa javí z pohľadu Západu ako horšia možnosť. V neprospech Darwisha hrala aj jeho minulosť, keď podporoval rebelov počas občianskej vojny v Sýrii, zatiaľ čo Irán bol na strane prezidenta prezidenta Baššára al-Asada. Nemenovaný predstaviteľ Hamasu opísal jasnú voľbu Jahjú Sinwára ako "posolstvo vzdoru voči Izraelu": "Zabili Haníju, flexibilného človeka, ktorý bol otvorený rôznym riešeniam. Teraz sa musia vysporiadať so Sinwárom a jeho vojenským vedením Hamasu." 

Najhorší možný výber 

Haníja bol počas svojho života vnímaný Západom ako pragmatický politik a kľúčová hybná sila radikalistov na medzinárodnom fóre. Sinwár je jeho presný opak. Nový líder bol už pred svojím menovaním opisovaný ako jeden z najradikálnejších a najextrémnejších zástupcov Hamasu. V Izraeli patrí medzi najhľadanejšie osoby a USA ho zaradili na zoznam "najhľadanejších teroristov".

Západné bezpečnostné služby sa domnievajú, že práve Sinwár bol strojcom a veliteľom útokov zo siedmeho októbra minulého roku. Masakra do Pásma Gazy je považovaná za najbrutálnejší teroristický útok v dejinách Izraela. BBC poskytuje k tejto masakre aj čísla: viac ako 1 200 mŕtvych a 251 rukojemníkov.

Štyri doživotia

Sinwár sa narodil v roku 1962 v utečeneckom tábore Khan Younis (Pásmo Gazy). Koncom 80. rokov založil Hamas, vtedy známy ako Majd, ktorý sa okrem iného zameriaval na údajných palestínskych kolaborantov napojených na Izrael. The Guardian informuje, že za mrežami strávil 23 rokov. Po treťom zatknutí v roku 1988 bol odsúdený na štyri doživotia.

Napriek tomu sa v roku 2011 dostal na slobodu v rámci výmeny väzňov s Izraelom. Kroky Hamasu v Pásme Gazy riadil od roku 2017. Bývalý nemenovaný vyšetrovateľ ho označil za "násilníckeho a radikálneho človeka, ktorý je oddaný (Hamasu) na tisíc percent". 

Sinwár sa dostal do vedenia teroristov v čase, keď sa na Blízkom východe ozval už aj Irán a jeho spojenci, ktorí hrozia odvetou smrť svojho vodcu Haníju. I keď sa do týchto chvíľ nepotvrdil strojca útoku, Irán obviňuje práve Izrael. Nový šéf Hamasu sa na verejnosti neukázal od brutálnych útokov v Pásme Gazy (7. október 2023). "Sinwár sa ukrýva 10 poschodí pod zemou v tunelovej sieti pod Pásmom Gazy," uviedol ešte začiatkom leta šéf americkej diplomacie Anthony Blinken. 

Javed Ali, bývalý predstaviteľ Národnej bezpečnostnej rady USA, varoval, že vymenovanie Sinwára by mohlo ešte viac brániť prímeriu a rozhovorom o prepustení ďalších rukojemníkov, keďže "sa s ním vyjednáva oveľa ťažšie".

"Vymenovanie arciteroristu Jahjú Sinwára za nového vodcu Hamasu je ďalším presvedčivým dôvodom na jeho rýchle odstránenie a vymazanie tejto odpornej organizácie z povrchu Zeme," uviedol na X izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz. 

"Jahjá Sinwár je terorista, ktorý je zodpovedný za najbrutálnejší teroristický útok v histórii," povedal hovorca Izraelských obranných síl (IDF) Daniel Hagari. 

Hamas obviňuje Západ 

Hovorca Hamasu Usama Hamdan sa na adresu Sinwára vyjadril, že aj nový vodca bude pokračovať v snahe o prímerie na Blízkom východe. "Problémom v rokovaniach nie je zmena na vedúcom poste Hamasu, ale neochota Izraelu a jeho spojenca USA podpísať dohodu". 

Viac o téme: IránHamasRadikalizmusJahjá SinwárNový vodcaTerorizmusIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu