Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hizballáh víta voľbu Jahju Sinwára do čela hnutia Hamas

Nový vodca hnutia Hamas Jahjá Sinwár
Nový vodca hnutia Hamas Jahjá Sinwár (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

KÁHIRA - Libanonské proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh v utorok privítalo zvolenie Jahju Sinwára za nového politického vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, pričom to označilo za silný odkaz Izraelu a Spojeným štátom a dôkaz, že Hamas je vo svojom rozhodovaní jednotný.

Ako dodala agentúra Reuters, Hizballáh zablahoželal Sinwárovi k jeho zvoleniu, ktorým sa údajne potvrdilo, že Izraelu sa nedarí dosahovať svoje ciele. "Výber brata Jahju Sinwára zo srdca obliehaného Pásma Gazy –, ktorý je (tam) v prvej línii s bojovníkmi odporu a medzi deťmi svojho ľudu, pod troskami, v blokáde, uprostred zabíjania a hladovania – potvrdzuje, že ciele, ktoré nepriateľ (Izrael) chce dosiahnuť zabíjaním vodcov, sa neplnia," uviedol Hizballáh vo vyhlásení. Informáciu, že novým politickým vodcom Hamasu sa stal Jahjá Sinwár, doterajší líder hnutia v Pásme Gazy, oznámilo hnutie Hamas v utorok.

Sinwár je v Izraeli považovaný za strojcu útoku kománd Hamasu a ďalších palestínskych skupín zo 7. októbra 2023 na Izrael, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených a bol spúšťačom následnej izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v utorok v reakcii na zmeny vo vedení Hamasu vyzval na "rýchlu elimináciu" Jahju Sinwára, ktorý vo funkcii nahradí Ismáíla Haníju, zabitého minulý týždeň v Teheráne. Jeho smrť sa pripisuje Izraelu, ktorý tieto tvrdenia nateraz nekomentoval. Aj hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vo svojej reakcii uviedol, že z pohľadu Izraela je Sinwárovo miesto jedine po boku zabitého veliteľa vojenského krídla Hamasu Muhammada Dajfa "a ostatných teroristov", ktorí iniciovali útok na komunity na juhu Izraela zo 7. októbra" 2023. Dajf prišiel o život 13. júla pri útoku izraelskej armády v Pásme Gazy.

Viac o téme: IzraelVojnaHamasJahjá Sinwár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu