Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Militantné hnutie Hamas má nového lídra: Stal sa ním Jahjá Sinwár

Jahjá Sinwár
Jahjá Sinwár (Zdroj: SITA/AP Photo/Osamah Abdulrahman)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok oznámilo, že jeho novým politickým vodcom sa stal Jahjá Sinwár, doterajší líder hnutia v Pásme Gazy. Nahradil Ismáíla Haníju, ktorý bol zabitý 31. júla v Teheráne pri útoku pripisovanom Izraelu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Hamasu.

 Sinwár je považovaný za strojcu útoku kománd Hamasu a ďalších palestínskych skupín zo 7. októbra 2023 na Izrael, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených a bol spúšťačom následnej izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy. Podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom pri nej doteraz zahynulo najmenej 39.653 ľudí, väčšinou civilistov.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Ozbrojené krídlo Hamasu, Brigády Izzaddína Kasáma, niekoľko minút po zverejnení vyhlásenia oznámilo, že vypálilo z Pásma Gazy na Izrael množstvo rakiet. Predchádzajúci politický vodca Hamasu Haníja prišiel o život pri útoku v Teheráne, kam pricestoval na inauguráciu nového iránskeho prezidenta. Hamas obvinil z tohto činu Izrael a USA a prisľúbil odvetu. Izrael sa k zabitiu Haníju doteraz oficiálne nevyjadril. Ministri izraelskej vlády podľa denníka The Jerusalem Post dostali pokyn, aby sa k tejto záležitosti nevyjadrovali.

Viac o téme: LíderPalestínaHamasJahjá Sinwár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu