Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poliak obžalovaný z útoku na premiérku na súde vyhlásil, že je nevinný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Muž z Poľska obžalovaný v prípade napadnutia dánskej premiérky v utorok pred súdom uviedol, že je nevinný. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Poliak v júni iba dva dni pred voľbami do Európskeho parlamentu zaútočil na predsedníčku vlády Mettu Frederiksenovú počas náhodného stretnutia na ulici v Kodani, čo vyvolalo obavy o bezpečnosť verejných činiteľov v Dánsku. Premiérka pri tom utrpela ľahké zranenia a následne zrušila svoj denný program.

archívne video

Streľba v parlamente

Tridsaťdeväťročný obžalovaný pred súdom povedal, že Frederiksenovú spoznal, no poprel, že by sa jej vôbec dotkol, informovala dánska televízia TV2. Bezprostredne si nespomína na detaily incidentu, keďže bol v tom čase pod vplyvom alkoholu.

Jeden z ochrankárov premiérky na súde povedal, že Poliak ženu naozaj udrel. Frederiksenová sa na pojednávanie pravdepodobne nedostaví. Obžalovaný uviedol, že v Dánsku žije už od roku 2019. Na súde sa tiež priznal k podvodu či obnažovaniu, no ďalšie obvinenia poprel. Verdikt súdu bude v tomto prípade známy najskôr v stredu.

Incident sa stala po sérii útokov na európskych politikov z celého politického spektra pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu, pripomína AFP. V polovici mája bol aj na slovenského premiéra Roberta Fica spáchaný atentát počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej. O mesiac neskôr došlo k streľbe na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.

Viac o téme: Dánskoútok PoliakMette Frederiksenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu