Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kyjev plánoval atentát na Putina, tvrdí Moskva: O veci vraj Rusi rokovali s USA

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

MOSKVA - Ukrajinské tajné služby pripravovali atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra obrany Andreja Belousova, uviedol podľa ruských serverov Vedomosti alebo Lenta námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov v ruskej televízii. Útok sa mal podľa jeho tvrdenia odohrať 28. júla, keď obaja oslavovali v Petrohrade deň ruského námorníctva. Belousov vraj však pred tým zatelefonoval svojmu americkému náprotivku Lloydovi Austinovi, aby od takéhoto plánu Kyjev odradil. Ukrajina sa k ruskému tvrdeniu nevyjadrila.

Americký denník The New York Times (NYT) ku koncu júla s odvolaním sa na nemenovaných činiteľov napísal, že ruský minister obrany v telefonáte varoval Austina kvôli údajnej tajnej ukrajinskej operácii proti Rusku. Podrobnosti o pláne, ktorý Ukrajina podľa Ruska chystala, známe neboli. Anonymné zdroje NYT ale povedali, že Pentagon o ničom podobnom nemal tušenie a potvrdili, že Washington bral oznámenie dostatočne vážne. List zároveň upozornil, že nie je jasné, či Ruskom opísaná hrozba naozaj existovala.

archívne video

Poľskí a nórski inštruktori cvičili ukrajinských vojakov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Belousov s Austinom hovoril 12. júla, uviedol už skôr Pentagon s tým, že telefonát iniciovala ruská strana, čo médiá označili za vzácnu udalosť. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022 spolu totiž vrcholní predstavitelia obrany hovorili iba päťkrát a takmer vždy z iniciatívy Spojených štátov. Belousov je vo funkcii od mája, keď nahradil Sergeja Šojgua.

Podľa pondelkového vyhlásenia Rjabkova telefonát Belousova s Austinom chystanému atentátu zabránil. Washinton vzal ruskú informáciu vážne, uviedol diplomat podľa ruských médií a vyhlásil, že Rusko a Spojené štáty sa tak vyhli eskalácii situácie. Rjabkovo tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť.

Viac o téme: AtentátRuskoUSAMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu