Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ruské Déjà vu! Putin privítal vraha Krasikova: V čase atentátu sa od neho dištancoval, svetová fraška výmeny väzňov

Vladimir Putin víta Vadima Krasikova po prílete do Moskvy.
Vladimir Putin víta Vadima Krasikova po prílete do Moskvy. (Zdroj: SITA/Mikhail Voskresensky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Výmena väzňov medzi Ruskom a západnými krajinami sa dostala na titulky. Pozornosť sa sústreďuje najmä na vraha zo zoo Wadima Krasikova. Prečo sa o neho Putin tak zaujíma? Existuje na to niekoľko dôvodov, siahajúc až k Putinovmu nástupu k moci.

Vladimir Putin prišiel na letisko sám. Nenechal si ujsť príležitosť privítať Rusov, ktorí boli prepustení vo výmene zajatcov, späť do ich „vlasti“, ako sa vyjadril. Ruský vládca sa s nimi odfotil – špióni, podvodníci, zločinci, ale predovšetkým odsúdený vrah Vadim Krasikov.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Kremeľ sa Krasikova snažil oslobodiť už dlho. Skoro sa zdá, že práve on bol jedným z hlavných dôvodov, prečo k výmene väzňov vôbec došlo. Ale prečo mal Putin taký záujem priviesť ho do Ruska?

Krasikova odsúdili v Berlíne v roku 2021 za nájomnú vraždu Gruzínca čečenského pôvodu. Obeťou bol veliteľ čečenských bojovníkov na začiatku tisícročia pre Rusko bol „nepriateľom štátu“. Po mieste útoku v roku 2019 sa Krasikov stal známym ako vrah zo zoo. Súd si bol istý, že konal v mene ruského štátu. Odsúdil ho na doživotie a poukázal na mimoriadnu závažnosť viny. Predčasné prepustenie z väzenia bolo preto takmer nemožné.

Tajné poznatky o Putinovom vzostupe?

Noviny „Bild“ s odvolaním sa na západné tajné služby uvádzajú, že Putin s Krasikovom zdieľajú spoločnú minulosť – a že Krasikov má poznatky, ktoré môžu byť pre šéfa Kremľa nebezpečné. Má ísť o smrť Putinovho politického "učiteľa" Anatolija Sobčaka, ktorý zomrel za záhadných okolností krátko po Putinovom nástupe do úradu. Oslobodil ho teda Putin, aby mu zabránil prezradiť tajomstvá v nemeckom väzení?

Bezpečnostný expert CDU Roderich Kiesewetter tiež tvrdí tento predpoklad: „Krasikov bol kľúčovou postavou, dlhoročným kolegom, priateľom, partnerom Putina, poznali sa viac ako 30 rokov a Putin veľmi túžil po prepustení tohto muža. pretože, samozrejme, Krasikov oveľa viac vie, ako odhalil pri svojich výsluchoch,“ povedal pre nemecký SWR. Teraz je Krasikov „odmenený... za mlčanie“.

Isté je, že Putin sa vraha zo zoo pri viacerých príležitostiach zastal. Kritizoval napríklad jeho odsúdenie. Znovu a znovu sa hovorilo aj o výmene väzňov: Napríklad keď sa USA pokúsili oslobodiť americkú basketbalistku Brittney Grinerovú, ktorá bola väznená v Rusku. Nemecko to vtedy odmietlo.

Vo februári sa Putin k problému vyjadril verejne: V rozhovore s americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom navrhol, aby bol americký novinár Evan Gershkovich, ktorý bol odsúdený a uväznený v Rusku z chabých dôvodov, bol vymenený za muža ktorý je „osobou, ktorá z vlasteneckých dôvodov zabil banditu v európskom hlavnom meste“. Putin tým priznal, že Krasikov zabíjal v Berlíne – aj keď bez toho, aby priznal akúkoľvek účasť ruského štátu. V pozadí už dlho prebiehali tajné rokovania a Nemecko sa vzdalo blokovania.

Okrem možných osobných záujmov mohol mať Putin pri prepustení Krasikova na mysli aj niečo iné: „Dôležitejšia – a nebezpečnejšia – je skutočnosť, že každá úspešná dohoda s rukojemníkmi je signálom od Putina pre ľudí, ktorí pre neho pracujú v zámorí, že ich zachráni, ak budú zajatí,“ píše Tom Nichols, expert na medzinárodné vzťahy a bývalý profesor na US Naval War College, v magazíne The Atlantic. Pri výmene väzňov Putin zopakoval, že nikdy nezabudne na tých, ktorí mu slúžia, a urobí všetko pre to, aby ich priviedol domov.

Viac o téme: Vladimir PutinVadim Krasikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu