Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Čína vypustila prvé satelity pre sieť: Konkurencia Starlinku?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Čínska štátna firma SSST dnes podľa agentúry Reuters vypustila prvú sadu satelitov pre sieť, ktorej cieľom je konkurovať projektu Starlink americkej spoločnosti SpaceX Elona Muska. Tá chce pomocou niekoľkých tisíc malých družíc na obežnej dráhe okolo Zeme umožniť vysokorýchlostné pripojenie na internet z akéhokoľvek miesta na svete.

Čínske satelity boli pod vedením firmy Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) vypustené z kozmodrómu Taiwan v severnej provincii Šan-si, informoval štátny list China Securities Journal. Firma SSST plánuje tento rok umiestniť na obežnú dráhu 108 satelitov, do konca roku 2025 ich tam chce mať už 648 a do roku 2030 počíta s 15.000 satelitmi. Čínske družice sa podobne ako družice spoločnosti Starlink majú pohybovať na nízkej obežnej dráhe, teda vo výške medzi 300 a 2000 kilometrami nad zemským povrchom.

archívne video

Začíname pracovať na výstavbe nového jadrového zdroja, avizuje premiér Fico (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Experti čínskej armády v posledných dvoch rokoch študovali využívanie projektu Starlink vo vojne na Ukrajine a opakovane varovali pred rizikami, ktoré sieť predstavuje pre Čínu, ak by sa ocitla vo vojenskom konflikte so Spojenými štátmi, uviedla agentúra Reuters.

SpaceX má teraz na nízkej obežnej dráhe vyše 5000 satelitov, po dokončení by mala sieť Starlink zahŕňať viac ako 12.000 satelitov. Kritici upozorňujú, že veľké množstvo družíc na orbite kvôli hrozbe kolízie sťaží kozmické lety aj pohyb súčasných satelitov.

Viac o téme: SatelitVesmírInternet ČínaStarlink
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu