Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Taliansky obor sa opäť prebral: VIDEO Etna chrlí lávu do závratnej výšky! Ulice miest sú posiate popolom

Výbuch Etny na talianskej Sicílii. Terasy domov skončili pod masou popolu.
Výbuch Etny na talianskej Sicílii. Terasy domov skončili pod masou popolu. (Zdroj: X/Global Affairs Today/Mambo Italiano)

KATÁNIA - Jedna z najväčších sopiek na svete, ktorá sa v rámci Európy môže pochváliť dokonca prvenstvom, opäť straší južnú časť Talianska. Etna sa prebrala k životu, pričom jej aktivita je opäť raz pôsobivá a desivá zároveň. Lety vo východnej časti ostrova boli pozastavené a ulice miest zmizli pod hrubou vrstvou popolu.

Najväčšia európska sopka (3 324 m.n.m.) dala opäť o sebe vedieť. Etna patrí naďalej k aktívnym vulkánom, čo sa odzrkadľuje aj na základe vývoja z posledných dní. Koncom minulého týždňa museli byť vo východnej časti Sicílie prerušené lety. Informuje o tom DW s odvolaním sa na agentúru Reuters.   

Prerušené lety 

Najviac postihnuté je do týchto chvíľ mesto Katánia, druhé najväčšie na Sicílii po Palerme, na východnom pobreží ostrova. Lety museli byť prerušené pre obrovskú masu popolu, ktorý chrlí sopka spoločne s lávou. Podľa najnovších správ sú už lety opäť obnovené. 

Letisko v Katánii patrí medzi najvyťaženejšie na Sicílii. Milióny turistov sa odtiaľ každoročne najmä počas dovolenkovej sezóny presúvajú do letovísk Syrakúzy alebo Taormina. Minulý mesiac letisko dvakrát pozastavilo všetky lety po tom, čo sa sopečný popol dostal aj na pristávacie dráhy.

Popol je všade 

Domáci obyvatelia si z pravidelnej erupcie sopky ťažkú hlavu nerobia. Na sociálnych sieťach kolujú rôzne videá, kde miestny obyvatelia zametáajú svoje terasy, ktorú majú doslova posiate popolom z Etny. 

"Pokiaľ si plánujete kúpiť dom na Sicílii a stráviť tam pokojný dôchodok...dávajte si pozor, aby ste neboli príliš blízko Etny, pretože tento darebák vám môže liezť pekne na nervy a zničiť celý váš sen."

"Keď sa budete sťažovať na prach a špinu na vašej terase, spomeňte si na Sicíliu v Taliansku a čo tu máme po erupciách Etny."

V atmosfére

Etna je opäť aktívna od začiatku júla tohto roku (naživo). Od tej doby už niekoľkokrát vyrchlila lávu a popol. Dňa štvrtého augusta satelity vo vesmíre zaznamenali v čase od 02:40 do 10:30 UTC ďalšiu erupciu, ktorá do atmosféry vyrchlila tony popola. 

Jedna z posledných aktivít bola zaznamenaná aj koncom minulého týždňa, keď taliansky národný inštitút geofyziky a vulkanológie informoval o "lávovej fontáne", ktorá vytryskuje z Etny. 

Viac o téme: LetiskoSopkaLávaPopolKatastrofyTalianskoSicíliaEtnaKatánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu