Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Marihuana v kaviarniach? Regulovaná produkcia zatiaľ nespĺňa očakávania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com, Reprofoto/Lidl Swiss)

BRUSEL - Produkcia marihuany (kanabisu) pre tzv. coffeeshopy, čiže kaviarne v Holandsku s povolením predávať omamné výrobky z tejto rastliny, zatiaľ nespĺňa očakávania požadované vládou. Na správy tlačovej agentúry ANP a denníka NL Times upozornil spravodajca.

V pondelok o tom parlament v spoločnom liste informovali minister spravodlivosti a bezpečnosti David van Weel a štátny tajomník pre mládež, prevenciu a šport Vincent Karremans. Spresnili, že coffeeshopy, ktoré sa zúčastňujú na regulovanom experimente s marihuanou, hlásia konkrétne nedostatky, pričom na zlepšenie výroby a zaistenie dostatočných dodávok je potrebná dlhšia prechodná fáza. Cieľom je, aby coffeeshopy zapojené do štátom povoleného experimentu mohli predávať len regulovaný kanabis.

archívne video

Strana SaS k odsúdeniu J. Šipoša za pestovanie marihuany (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

V súčasnosti môžu coffeeshopy v desiatich zúčastnených obciach predávať regulovaný a zákonom povolený kanabis. Zámerom bolo, že od 16. septembra tohto roku budú prevádzky predávať len produkty od pestovateľov, ktorých určí vláda. Ich produkcia však zatiaľ nespĺňa všetky požadované podmienky a preto ich nemôžu nepretržite a naplno zásobovať.

Vláda určila desať pestovateľov

Vláda určila desať pestovateľov,, z nich traja už dodávajú svoje produkty do coffeeshopov, dvaja ďalší začnú s dodávkami v auguste a septembri. Zvyšných päť tvrdí, že začnú dodávať kanabis v prvej polovici roku 2025. Predtým, ako môžu coffeeshopy úplne prejsť na predaj výrobkov regulovaného pestovania kanabisu, pestovatelia musia splniť tri podmienky: zaručiť dostatočné množstvo, kvalitu a rozmanitosť. Zatiaľ uspokojivo nespĺňajú ani jednu z troch podmienok.

Vládou určení pestovatelia dodávajú menej, ako sa očakávalo a s veľkým meškaním. Zaostávajú najmä v dodávkach hašišu, lisovaného živicového extraktu z kanabisu s vysokým podielom psychoaktívnych zložiek. Majitelia kaviarní sú s kvalitou regulovanej marihuany "primerane spokojní", avšak kvalita hašišu je "hlboko pod úrovňou" a problémy sú aj s rozmanitosťou. O tom všetkom Van Weel a Karremans informovali aj parlament.

NL Times upozornil, že zatiaľ nie je jasné, kedy sa môže začať nová fáza experimentu s regulovaným pestovaním marihuany. Najprv treba zistiť, či kaviarne budú schopní zásobovať aj ďalší pestovatelia a majitelia coffeeshopov musia nepretržite hodnotiť produkty nových pestovateľov. Zámerom vládnej regulácie je, aby pestovatelia týždenne dodali minimálne 570 kilogramov kanabisu a 160 kilogramov hašiša. Okrem toho musia mať na skladoch minimálnu zásobu 6800 kilogramov kanabisu a 2000 kilogramov hašiša.

Viac o téme: RastlinaKaviareňProdukciaHolandskoMarihuana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu