Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Bangladéš očakáva vytvorenie novej vlády: Veliteľ armády sa stretne so študentmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Rajib Dhar)

DHÁKA - Veliteľ bangladéšskej armády generál Vaker-uz-Zamán sa v utorok stretne s lídrami protestujúcich študentov. Krajina očakáva vytvorenie novej vlády deň po tom, čo premiérka Hasína Vadžídová (76) odstúpila z funkcie a po násilných protestoch utiekla z krajiny. Informuje agentúra Reuters.

V pondelok počas demonštrácií zahynulo 109 ľudí a ide o najsmrteľnejší deň protestov, ktoré sa začali už v júli. Celkový počet obetí sa tak podľa agentúry AFP zvýšil na 409. Študenti na čele hnutia proti kvótam a Vadžídovej vláde v utorok ráno vyhlásili, že chcú vznik dočasnej vlády, ktorej hlavným poradcom bude laureát Nobelovej ceny za mier Muhammad Júnus.

archívne video

Situáciu v spoločnosti Bukóza intenzívne sledujeme, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Akákoľvek iná vláda než tá, ktorú sme odporučili, nebude akceptovaná," uviedol Nahid Islam, jeden z organizátorov protestov. "Neprijmeme žiadnu vládu podporovanú či vedenú armádou," doplnil. Podľa Islama už Muhammad Júnus s touto ponukou súhlasil a študenti zároveň oznámia ďalšie mená pre vládu.

Ekonóm Júnus (84) a jeho banka Grameen získali v roku 2006 Nobelovu cenu za mier poskytovaním mikropôžičiek do 100 dolárov, ktoré miliónom ľudí pomohli dostať sa z chudoby. Súd ho ešte v júni obvinil zo sprenevery, ktorú však Júnus poprel. Vadžídová v pondelok po odlete z Dháky pristála na vojenskom letisku Hindon neďaleko Dillí, uviedli pre Reuters dvaja indickí vládni predstavitelia a stretla sa s indickým poradcom pre národnú bezpečnosť. Bangladéš po odchode premiérky z krajiny čelí viacerým krízam, od vysokej nezamestnanosti cez korupciu až po zmenu klímy.

Viac o téme: VládaŠtudentiArmádaBangladéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu