Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Google si nezákonne udržuje monopol na poli vyhľadávania: Potláča tak konkurenciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spoločnosť Google si v rozpore so zákonom udržuje monopol na poli internetového vyhľadávania, čím potláča konkurenciu a bráni inováciám. Podľa svetových agentúr to dnes uviedol súd v americkom Washingtone. Podľa agentúry AP ide o prelomové rozhodnutie, ktoré môže zmeniť podobu internetu. Google sa proti verdiktu odvolá.

Široko očakávaný verdikt, ktorý vyniesol sudca amerického okresného súdu Amit Mehta, prichádza takmer rok od začatia súdneho procesu, v ktorom proti Googlu stojí americké ministerstvo spravodlivosti. Podľa AP ide o najväčší protimonopolný spor v Spojených štátoch za posledné štvrťstoročie.

archívne video

Strategické objekty v Google mapách: Tieto by ste nemali vidieť! Detailné snímky slovenských atómových elektrární (Zdroj: Topky/Maarty)

"Po dôkladnom zvážení a posúdení svedeckých výpovedí a dôkazov dospel súd k nasledujúcemu záveru: Google je monopolista a koná ako monopolista, aby si udržal svoj monopol, "citovala AP z 277-stranového rozhodnutia sudcu Mehty. Ten tiež uviedol, že dominancia Googlu v oblasti internetového vyhľadávania je dôkazom svedčiacim o jeho monopole.

Google má 89,2-% podiel na trhu

Google "má 89,2-% podiel na trhu všeobecných vyhľadávacích služieb, ktorý na mobilných zariadeniach dosahuje až 94,9%," uvádza sa v rozhodnutí. Pre spoločnosť Google a jej materskú spoločnosť Alphabet predstavuje verdikt zásadný neúspech. Vytrvalo totiž tvrdila, že jej obľuba pramení z obrovského záujmu užívateľov používať jej vyhľadávač, ktorý je tak dobrý v tom, na čo je určený, že sa stal synonymom pre internetové vyhľadávanie, pripomenula AP.

Plánuje sa odvolať

Prezident pre globálne záležitosti v spoločnostiach Google a Alphabet Kent Walker uviedol, že sa spoločnosť proti záverom súdu plánuje odvolať. "Toto víťazstvo nad spoločnosťou Google je historickým úspechom amerického ľudu," uviedol americký minister spravodlivosti Merrick Garland. "Žiadna spoločnosť - bez ohľadu na to, aká je veľká alebo vplyvná - nestojí nad zákonom. Ministerstvo spravodlivosti bude aj naďalej dôrazne presadzovať naše protimonopolné zákony, "dodal.

Garlandov úrad argumentoval tým, že sa Google snažil uzavrieť dohody s mobilnými operátormi, aby získal silné východiskové pozície v smartfónoch a ovládol v nich vyhľadávanie. Tvrdí tiež, že Google platil desať miliárd dolárov (takmer 180 miliárd korún) ročne bezdrôtovým spoločnostiam, ako je AT & T, výrobcom zariadení, ako je Apple, a výrobcom prehliadačov, ako je Mozilla, aby sa zbavil konkurentov a udržal si podiel na trhu s vyhľadávačmi.

Viac o téme: VyhľadávanieKonkurenciaInternet MonopolSúd Google
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu