Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

USA stiahli vojakov zo svojej poslednej základne v Nigeri: Aký je dôvod?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americká armáda stiahla jednotky z svojej poslednej základne v Nigeri. Takýto krok podnikla v súlade s výzvou tamojšej vojenskej junty, ktorá sa po vlaňajšom puči chopila moci v tejto stredoafrickej krajine, informuje agentúra AFP.

Nigerská armáda vypovedala dohodu o vojenskej spolupráci so Spojenými štátmi v marci a vyzvala ich, aby stiahli svojich takmer 1000 vojakov. Od vlaňajšieho zosadenia prezidenta Mohameda Bazouma sa zároveň začala zbližovať s Ruskom, s ktorým sa začiatkom tohto roka dohodla na rozvíjaní vzťahov v obrannom sektore.

archívne video

Matka Slováka väzneného v USA o prípade (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Niger a USA predtým avizovali, že k úplnému odchodu vojakov dôjde najneskôr do 15. septembra. Až do prevratu pôsobili americké sily ako súčasť medzinárodného úsilia v boji proti džihádistom, ktorí pravidelne útočia naprieč regiónom Sahel na južnom okraji Sahary. "Stiahnutie amerických síl a prostriedkov z leteckej základne 201 v Agadeze je ukončené," píše sa v spoločnom vyhlásení amerického a nigerského ministerstva obrany. Podľa AFP mali USA na tejto púštnej základni pre bezpilotné lietadlá zhruba 200 vojakov.

"Toto úsilie... bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať ..., aby sa zabezpečilo úplné stiahnutie podľa plánu," uvádzajú rezorty. Bezprostredne však nebolo známe, koľko vojakov môžu mať ešte USA v Nigeri. Americké jednotky za posledné desaťročie vycvičili nigerské sily and podporovali protiteroristické misie zamerané na boj s radikálnymi organizáciami Islamský štát a al-Káida v regióne, konštatuje vyhlásenie.

Viac o téme: VojaciJuntaUSANiger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu