Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Polícia vykonala razie v pobočkách srbskej pošty na severe Kosova

Srbskí policajti
Srbskí policajti (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

PRIŠTINA - Kosovské policajné zložky v pondelok vykonali razie v najmenej deviatich pobočkách srbskej pošty neďaleko hraníc Kosova so Srbskom. Belehrad toto konanie označil za nezákonné. Informuje o tom agentúra AFP.

Polícia uzavrela priestory pobočiek po tom, čo zamestnancom umožnila vziať si osobné veci a odísť. "Na severe Kosova prebieha policajná akcia na základe podozrenia, že pobočky pošty fungujú nelegálne, bez registrácie a licencie," uviedla kosovská polícia vo vyhlásení. "Doteraz bolo identifikovaných deväť miest, kde nelegálne pošty pôsobili," dodala. V reakcii srbské ministerstvo informácií a telekomunikácií uviedlo, že "je to ďalší príklad otvoreného prejavu sily a nezákonného konania dočasných samosprávnych inštitúcií v Prištine."

archívne video

Šofér havarovaného autobusu v Srbsku pravdepodobne dostal mikrospánok

Koordinované razie kosovskej polície v budovách srbskej pošty pravdepodobne ešte viac ochromia služby, ktoré pošta poskytuje etnickým Srbom v severnom Kosove. Pobočky srbskej pošty miestni Srbi využívajú na prijímanie finančných prostriedkov vrátane dôchodkov a na prevod peňazí do inštitúcií v Srbsku, pripomína AFP.

Zvýšené napätie medzi Srbskom a Kosovom pretrváva už niekoľko mesiacov. Priština začiatkom tohto roka prijala nové pravidlá, na základe ktorých sa euro stalo jedinou zákonnou menou v Kosove a používanie srbského dinára bolo de facto zakázané. Tento krok vyvolal pobúrenie v Belehrade, ktorý financuje paralelný systém zdravotníctva, vzdelávania a sociálneho zabezpečenia pre srbskú menšinu v Kosove.

Kosovo, v ktorom žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov, z ktorých je väčšina lojálnych Belehradu a odmieta rozhodnutia Prištiny.

Viac o téme: SrbskoKosovoPoštyPolicajné rázie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu