Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

V Česku vlani výrazne stúpol počet prejavov antisemitizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Paul Zinken/dpa via AP)

PRAHA - Počet prejavov antisemitizmu v Česku medziročne stúpol o 90 percent. Vyplýva to z výročnej správy Federácie židovských obcí (FŽO), ktorá v roku 2023 zaznamenala 4328 takýchto prejavov, pričom rok predtým ich bolo 2277. Výrazne ich pribudlo práve vlani po 7. októbri, keď palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na Izrael. Informuje o tom stanica ČT24.

Až v 98 percentách prípadov sa antisemitské prejavy vyskytovali na internete, predovšetkým na sociálnych sieťach. Podľa správy FŽO užívatelia často šírili nenávistné príspevky od zahraničných účtov. Nárast antisemitských prejavov však zaznamenali aj na verejnosti, napríklad na protestoch. Predseda FŽO Petr Papoušek podľa ČT24 povedal, že v Česku rastie množstvo adresných prejavov antisemitizmu, avšak iba zriedkavo dochádza k fyzickým útokom.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

"Počet prípadov verbálneho násilia, vyhrážok a incidentov namierených proti konkrétnej osobe alebo inštitúcii narastá. Je zrejmé, že sa zvyšuje počet cielenej agresie. Prevažná väčšina antisemitských incidentov však nemá násilný charakter," uviedol. Podľa českej Federácie židovských obcí sa objavujú aj prejavy nového antisemitizmu - protižidovskej nenávisti, ktorá je namierená proti štátu Izrael. Ich počet medziročne stúpol o 208 percent, pričom z celkového počtu tvorili približne jednu tretinu.

Spúšťač pre antisemitské prejavy

Spúšťačom pre antisemitské prejavy bol vlaňajší útok palestínskych kománd na juh Izraela, kde zavraždili približne 1200 ľudí a ďalších zhruba 250 uniesli do Pásma Gazy. "Bezprostredne po útokoch Hamasu v prvý a druhý deň došlo k bezprecedentnému nárastu antisemitizmu na celom svete. Všetky inštitúcie, ktoré monitorujú antisemitizmus, sa zhodujú, že po 7. októbri sa začala najväčšia vlna protižidovskej nenávisti od konca druhej svetovej vojny a tento trend sa, samozrejme, prejavil aj u nás," objasnil Papoušek.

Najčastejším zdrojom antisemitských prejavov boli dezinformačné platformy, ktoré sú veľmi často proruského charakteru a naviazané na protisystémové hnutia, píše sa v správe FŽO, ktorá dlhodobo eviduje prejavy protižidovskej nenávisti naprieč celým politickým a spoločenským spektrom.

Práve dezinformačné platformy podľa FŽO čerpajú zo všetkých extrémistických ideológií vrátane extrémnej pravice a ľavice, islamizmu a ultrakonzervatívneho kresťanského fundamentalizmu. Počet incidentov na týchto platformách bol zároveň porovnateľný s počtom incidentov, pri ktorých sa nedá určiť konkrétne ideologické pozadie. Autori výročnej správy konštatujú, že z hľadiska fyzickej bezpečnosti zostalo Česko v roku 2023 bezpečnou krajinou pre židovskú komunitu.

Viac o téme: SprávaNárastAntisemitizmusČRFŽO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu