Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rozsiahly požiar pri Zadare spôsobil podpaľač: Neuveriteľné, TOTO našli u 72-ročného seniora doma!

(Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193)

ZADAR – Príslušníci policajnej stanice v Zadare a kriminálnej polície zatkli 72-ročného chorvátskeho občana pre podozrenie v súvislosti so závažným trestným činom podpaľačstva. Je podozrivý z úmyselného spôsobenia požiaru neďaleko obce Smoković.

16:30 Lesné požiare pri chorvátskom meste Tučepi ležiacom neďaleko Makarskej a tiež pri obci Vrsine sa už hasičom podarilo dostať pod kontrolu. V nedeľu to oznámil hasičský zbor v Splitsko-dalmatínskej župe, v ktorej sa obe lokality nachádzajú, informuje TASR podľa agentúry HINA.
Plamene už nie sú také intenzívne, v dôsledku čoho sa znížil aj počet nasadených hasičov. Celkovo pri oboch požiaroch zhorelo približne 1250 hektárov borovicového lesa a ďalších porastov.
Chorvátske úrady už skôr informovali, že pod kontrolu dostali aj lesný požiar pri mestečku Skradin v Šibenicko-kninskej župe, ktorý vypukol 30. júla. Chorvátska verejnoprávna televízia HRT označila všetky tri zmienené požiare za dosiaľ najväčšie v sezóne a uviedla, že na ich miestach už prebiehajú sanačné práce.
Agentúra HINA informuje, že požiar v Tučepi vznikol v dôsledku nedbanlivosti miestneho včelára, zatiaľ čo ten vo Vrsine spôsobilo samovznietenie odpadu.
V Splitsko-dalmatínskej župe okrem toho v sobotu vypukli v dôsledku bleskov tri menšie lesné požiare, ktoré však boli rýchlo uhasené, pričom pohltili len malú plochu porastov.

archívne video

Dovolenkárov v Chorvátsku vo večerných hodinách vystrašil požiar. (Zdroj: Tip čitateľa )

Polícia uviedla, že týmto úmyselným činom ohrozil životy ľudí a spôsobil rozsiahle škody na majetku. Plamene sa z obce Smoković rozšírili na rozlohu približne tisíc hektárov. Celý incident je o to nebezpečnejší, že 72-ročný senior založil požiar práve vo chvíli keď boli hasiči v plnom nasadení v strednej Dalmácii. Na základe príkazu príslušného súdu polícia vykonala u muža aj prehliadku domu, ďalších priestorov, ako aj áut podozrivého a našli niekoľko kusov rôznych predmetov vhodných na založenie požiaru a sedem kusov munície, informal chorvátsky Jutarnji.

Na 72-ročného muža bolo podané trestné oznámenie na príslušnom štátnom zastupiteľstve v meste Zadar a bol odovzdaný policajnému dozorcovi. Okrem trestného činu proti verejnej bezpečnosti, ohrozenia života a majetku všeobecne nebezpečným konaním alebo prostriedkom je obvinený aj za priestupok o nadobúdaní a držbe zbraní občanmi. Pre požiar, ktorý muž spôsobil muselo byť niekoľko ľudí evakuovaných, zhorelo niekoľko drevených príbytkov, karavanov, mopedov ako aj áut a zničil takmer 150 kusov olivovníkov v troch olivových hájoch.

Viac o téme: Polícia ZadarPožiar v ChorvátskuRozsiahle požiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu