Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Obrovské kolóny cestou z Chorvátska: Niekoľkokilometrové zápchy a veľké zdržanie, utekajú turisti pred požiarmi?

Cestou z Chorvátska sa tvoria niekoľkokilometrové kolóny a dovolenkári sa musia obrniť trpezlivosťou Zobraziť galériu (4)
Cestou z Chorvátska sa tvoria niekoľkokilometrové kolóny a dovolenkári sa musia obrniť trpezlivosťou (Zdroj: Tip čitateľa)

ZÁHREB – Na chorvátskom pobreží v týchto dňoch vyčíňali prudké lesné požiare. S plameňmi si museli poradiť v strednej Dalmácii stovky hasičov a turistov museli dokonca aj evakuovať. Podľa úradov vypukol požiar z nedbanlivosti miestneho muža.

Podľa dostupných informácií mal jeden z požiarov neúmyselne založiť 65-ročný včelár, ktorý je podľa chorvátskych médií a podľa výsledkov z vyšetrovania zodpovedný za dramatickú situáciu. Najdramatickejšie scény zaznamenali z miest Skradin a Tučepi, no plamene sa nebezpečne priblížili aj k obľúbenej Podgore. Dovolenková destinácia sa tak za niekoľko hodín a dní premenila na horiace peklo.

Niekoľkokilometrové zápchy cestou z Chorvátska (Zdroj: Tip čitateľa)

Požiar sa mal rozšíriť z vyhodených uhlíkov z dymáku, ktorý používajú včelári pri starostlivosti o úle. 65-ročný miestny občan sa síce pokúsil všetky uhlíky uhasiť, no zdá sa, že nejaké ušli jeho pozornosti. Hoci situácia je už pod kontrolou, prípadom sa chorvátski policajti zaoberajú naďalej.

Komplikácie s internetom alebo nárast turistov?

Podľa Slobodnej Dalmácie, ktorá citovala starostku Podgory mnoho turistov z Chorvátska odchádza. Dôvodom ale nemá byť strach z požiaru, nakoľko situácia sa už upokojila, ale strata pripojenia na internet. Starostka Petra Radićová informovala, že aj keď požiar zasiahol veľkú časť dediny, domy sa podarilo pred plameňmi ochrániť. Faktom ale zostáva, že za niekoľkokilometrovými zápchami stojí aj každoročne sa zvyšujúci počet turistov, ktorí zamieria k Jadranskému moru. V roku 2023 to malo byť okolo 21 milióna cestovateľov, o 9 % viac ako v roku 2022, informovali chorvátske úrady. Čísla sa tak doťahujú na rekordný rok 2019 pred vypuknutím pandémie. Chorvátsko je najžiadanejšou destináciou pre cestovateľov z Nemecka, Slovinska, Slovenska, Rakúska, Poľska, Českej republiky ako aj pre domácich chorvátskych hostí. Chorvátsko tak každoročne upevňuje svoju pozíciu jednej z nažiadanejších európskych destinácií, uviedol riaditeľ Národného združenia pre cestovný ruch (HTZ) Kristjan Staničić a poukázal aj na rastúce príjmy z cestovného ruchu.

Vietor by mohol situáciu s požiarmi ešte skomplikovať

Turistom ako aj miestnym počas požiarov odporúčali pozatvárať si okná a zapnúť si klimatizáciu, ktorá pomáhala s filtrovaním vzduchu prípadne prekryť si dýchacie cesty vlhkým kúskom textílie. Odborníci sú ale opatrní, a hoci sú ohniská požiaru aktuálne pod kontrolou, prípadný vietor by mohol situáciu ešte skomplikovať a plamene by sa mohli znovu rozšíriť.

Rapídny pokles teploty mora v Dubrovniku

Vedci si ale v Chorvátsku lámu hlavu aj nad jednou zaujímavosťou. Teplota v mori pri Dubrovniku mala v týchto dňoch rapídne klesnúť. Z doteraz nameraných 30 stupňov namerali rekordných 19 stupňov Celzia. Túto hodnotu nameral Štátny hydrometeorologický ústav (DHMZ) ešte minulý piatok, informuje nemecký Bild. Podľa vedcov môže tento jav trvať aj niekoľko dní, kým more dosiahne opäť svoju pôvodnú teplotu. Dôvodom náhleho poklesu mala byť silná búrka, ktorá vytlačila povrchovú vodu smerom k otvorenému moru a naopak chladnejšia voda z väčších hĺbok sa dostala na povrch. Štátny hydrometeorologický ústav plánuje poskytnúť správu o možných príčinách a potvrdení tohto javu už v najbližších dňoch.

Viac o téme: PožiareZápchyChorvátskoDalmácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu