Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Izraelský nálet na Západnom brehu zabil päť ľudí: Vrátane veliteľa Hamasu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH - Pri izraelskom leteckom útoku na okupovanom Západnom brehu Jordánu zahynul v sobotu veliteľ palestínskeho hnutia Hamas, tvrdia médiá patriace hnutiu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Palestínska tlačová agentúra WAFA s odvolaním sa na zdravotnícke úrady uviedla, že pri útoku prišli o život aj ďalší štyria ľudia. Ich totožnosť však nie je bezprostredne známa. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila letecký útok na militantnú bunku v okolí mesta Tulkarm na Západnom brehu Jordánu. Médiá patriace Hamasu uviedli, že bolo zasiahnuté vozidlo s bojovníkmi a že bol zabitý jeden z veliteľov jeho brigád v Tulkarme.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Násilnosť na Západnom brehu Jordánu

Násilnosti na Západnom brehu Jordánu sa stupňovali už pred vojnou Izraela a Hamasu v Pásme Gazy, ktorá začala 7. októbra minulého roka. Odvtedy sa stále zvyšujú, pričom Izrael často podniká nálety na toto územie, píše Reuters. Napätie v celom regióne sa tento týždeň zvýšilo po stredajšej vražde vodcu Hamasu Ismaíla Haníju v Teheráne, pričom deň predtým zabil izraelský útok v Bejrúte vysokého predstaviteľa libanonského hnutia Hizballáh Fuáda Šukra.

Haníjova smrť bola jednou zo série vrážd vysokých predstaviteľov Hamasu v čase, keď sa vojna v Pásme Gazy medzi palestínskymi militantmi a Izraelom blíži k svojmu jedenástemu mesiacu trvania. Hamas aj Irán vinia Izrael z uskutočnenia atentátu a prisľúbili odvetu voči svojmu nepriateľovi. Izrael sa k zodpovednosti za smrť neprihlásil, avšak ani ju nepoprel.

Útok Izraela na juh Libanonu si vyžiadal jedného mŕtveho

Jedna osoba zahynula v sobotu pri útoku Izraela na juhu Libanonu, oznámili libanonské médiá a izraelská armáda. Informuje správa agentúry DPA. Libanonská tlačová agentúra NNA s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva uviedla, že pri útoku na vozidlo pri meste Bazourieh utrpeli tiež zranenia dvaja ľudia. Bezprostredne pritom nebolo jasné, či pri útoku zomrel člen šiitskeho hnutia Hizballáh.

Izraelská armáda však uviedla, že pri útoku sa jej podarilo "zneškodniť na južnom fronte Hizballáhu teroristu Alího Nazíha Abída Alího". "Abíd Alí bol zapojený do teroristických aktivít na južnom fronte, plánoval a vykonával rôzne teroristické aktivity," uviedla izraelská armáda s tým, že jeho zneškodnenie predstavuje veľký úder pre Hizballáh. Sobotňajší útok Izraela v Libanone bol pritom reakciou na útok, ktorý Hizballáh podnikol v sobotu ráno na sever Izraelu, píše DPA.

Vodcu Hamasu Haníju zabila strela krátkeho doletu

Iránske Revolučné gardy tvrdia, že Izrael zavraždil tento týždeň v Teheráne vodcu palestínskeho hnutia Hamas Ismaíla Haníju "strelou krátkeho doletu" odpálenou z miesta niekde pred jeho rezidenciou v Teheráne. Zo sobotného vyhlásenia Revolučných gárd cituje agentúra AFP.

"Táto teroristická operácia bola vykonaná odpálením strely krátkeho doletu s hlavicou s hmotnosťou približne sedem kilogramov, ktorá spôsobila silnú explóziu," uviedli Revolučné gardy vo vyhlásení s tým, že k odpalu došlo "mimo" miesta, kde bol Haníja v Teheráne ubytovaný. Dodali, že Izrael pri útoku "podporili Spojené štáty". Vodca Hamasu prišiel o život v noci na stredu pri útoku v Teheráne, kam pricestoval na inauguráciu nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. Irán aj Hamas prisľúbili za jeho zabitie odvetu.

Iránske Revolučné gardy aj teraz zopakovali, že Haníja bude pomstený, pričom Izrael za jeho vraždu neminie "tvrdý trest", ktorý mu bude ušetrený náležitým spôsobom v správnom čase a na vhodnom mieste. Izrael sa k zodpovednosti za vraždu Haníju dosiaľ neprihlásil a k týmto správam sa odmieta vyjadriť.

Viac o téme: SmrťVeliteľútok IzraelHamasZápadný breh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu