Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Teroristi opäť útočia: Výbuch na pláži v Somálsku, počet obetí stúpol na 32

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Pri útoku na známej pláži v somálskom hlavnom meste Mogadišo v piatok večer zahynulo najmenej 14 ľudí a ďalších vyše 30 osôb utrpelo zranenia. Zodpovednosť zaň medzičasom prevzalo islamistické hnutie aš-Šabáb. Informujú o tom agentúry DPA a AP.

O výbuchu na pláži Lido informoval bývalý somálsky premiér Hassan Ali Kharie prostredníctvom sociálnej siete X. Bezprostredne neuviedol, kto je zaň zodpovedný a koľko ľudí zahynulo. "Skutočnosť, že teroristický útok pripadol na túto noc, keď je pláž najviac preplnená, svedčí o nepriateľstve teroristov voči Somálčanom," napísal. Rodinám obetí zároveň vyjadril sústrasť.

archívne video

Ostreľovanie Izraela pokračuje: Z Gazy bolo vypálených už vyše 1500 rakiet (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

Na miesto boli podľa somálskej tlačovej agentúry vyslané bezpečnostné zložky, ktoré útočníkov zneškodnili. Džihádistická skupina aš-Šabáb, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida, cez svoju rádiovú stanicu potvrdila, že útok v Mogadišu vykonali jej militanti. DPA s odvolaním sa na hovorcu polície uviedla, že počet obetí bude pravdepodobne ďalej rásť. Na sociálnej sieti sa podľa nej objavili hrôzostrašné zábery, na ktorých ľudia v panike utekali z pláže, kde ležali telá a v pozadí bolo počuť výstrely i výbuchy.

Samovražedný útočník

AP vo svojej správe citovala aj dvoch svedkov. Jeden z nich uviedol, že videl útočníka vo veste s výbušninami krátko predtým, ako sa "odpálil vedľa hotela s výhľadom na pláž". O samovražednom útočníkovi podľa DPA hovorili aj policajné správy.

Milície aš-Šabáb ovládajú oblasti v niektorých častiach Somálska, ale v posledných rokoch boli z hlavného mesta vytlačení. Napriek tomu sa však naďalej objavujú útoky na vládne inštitúcie a hotely alebo reštaurácie v Mogadiše, kde podľa islamistov prevláda západný životný štýl. Teroristický útok v somálskej metropole sa odohral aj v júli. Pri výbuchu pred kaviarňou, kde futbaloví fanúšikovia práve sledovali finálový zápas majstrovstiev Európy medzi Španielskom a Anglickom, zahynulo 11 ľudí.

Podľa polície zomrelo najmenej 32 ľudí

Po explózii a streľbe na pláži a v hoteli v somálskej metropole Mogadišo v piatok večer zomrelo najmenej 32 civilistov. S odvolaním sa na hovorcu polície to dnes uviedla agentúra AFP. Ďalších najmenej 63 ľudí bolo zranených, niektorí z nich ťažko.

Viac o téme: PlážObeteútok SomálskoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu