Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Gaze vyhlásili epidémiu detskej obrny: Zo situácie vinia izraelskú ofenzívu

(Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

GAZA - Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré kontroluje militantné hnutie Hamas, v pondelok vyhlásilo epidémiu detskej obrny na celom území palestínskej enklávy. Z jej vypuknutia viní ofenzívu izraelskej armády. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Epidémiu ministerstvo vyhlásilo niekoľko dní po tom, akoSvetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že do Pásma Gazy pošle milión kusov vakcín proti detskej obrne. WHO reagovala na výsledky laboratórnych testov odpadových vôd, ktoré v Pásme Gazy odhalili vírus v šiestich zo siedmich skúmaných vzoriek. Doposiaľ sa ochorenie na detskú obrnu u ľudí nepotvrdilo.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Opakovane pozorujeme, že detskej obrne sa darí na miestach postihnutých konfliktom a nestabilitou," pripomenul v piatok generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus a upozornil na vypuknutie lokálnych epidémií v Sýrii a Somálsku.

Na situáciu reagovala aj izraelská armáda, ktorá už skôr uviedla, že svojich vojakov v Gaze začne očkovať proti obrne. Hovorca OSN v Ženeve Rolando Gómez v utorok pripomenul, že Izrael má "ako okupačná mocnosť zodpovednosť za to, aby sa pomoc dostala k tým, ktorí ju v Gaze potrebujú, a aby vytvoril prostredie umožňujúce pôsobenie OSN a jej partnerov."

Vírus detskej obrny je vysoko nákazlivý. Postihuje nervový systém a môže spôsobiť paralýzu. Vďaka masovej očkovacej kampani klesol celosvetový výskyt detskej obrny od roku 1988 o 99 percent. WHO sa v súčasnosti usiluje o úplné vyhladenie tohto patogénu podobne ako pri víruse pravých kiahní.

Viac o téme: OfenzívaDetská obrnaIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu