Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Útok islamistických teroristov na pláži v Somálsku si vyžiadal najmenej 37 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

NEW YORK/MOGADIŠO - Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil teroristický útok islamistov na plážový hotel v somálskej metropole Mogadišo. Ubezpečil, že Organizácia Spojených národov stojí na strane vlády a ľudu Somálska. S odvolaním sa na Guterresovho hovorcu Farhana Haqa o tom v noci na nedeľu informovala agentúra DPA.

Medzičasom agentúra AFP zverejnila najnovšiu oficiálnu bilanciu, podľa ktorej útok samovražedného atentátnika a skupiny ozbrojencov z islamistického hnutia aš-Šabáb na rušnú pláž pripravil o život najmenej 37 ľudí a desiatky ďalších zranil. Útok, ku ktorému sa hnutie aš-Šabáb prihlásilo v príspevku na spriatelenej webovej stránke, sa začal v piatok neskoro večer, keď samovražedný útočník odpálil nálož a ozbrojenci vtrhli do plážového komplexu obľúbeného u miestnych podnikateľov i členov vlády.

Tí ľudia, ktorí útok prežili, v rozhovoroch s novinármi opisovali, ako po prvom výbuchu ozbrojenci vtrhli na pláž s úmyslom "zabiť každého, koho môžu". Bezpečnostné sily pri zásahu zabili piatich ozbrojencov, zatiaľ čo šiesty člen skupiny sa "vyhodil do vzduchu (na pláži)". Somálsky minister zdravotníctva Ali Haji Adam novinárov v sobotu neskoro večer informoval, že 11 zranených je na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ďalších 64 ľudí je hospitalizovaných so zraneniami rôznej závažnosti, zatiaľ čo 137 ľudí s ľahkými zraneniami bolo po ošetrení z nemocníc prepustených. Inkriminovaná oblasť - lido - už v minulosti bola terčom útokov teroristov vrátane šesťhodinového obliehania hotela na pláži hnutím aš-Šabáb v roku 2023, pri ktorom zahynulo šesť civilistov a desať ďalších ich bolo zranených.

Viac o téme: útok SomálskoObeteIslamistický teroristi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu