Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Najväčšia výmena väzňov od studenej vojny! Novinár obvinený zo špionáže je doma: V ruskom zajatí strávil 500 dní!

Reportér The Wall Street Journal Evan Gershkovich bol po 500 dňoch prepustený z ruského väzenia. Zobraziť galériu (2)
Reportér The Wall Street Journal Evan Gershkovich bol po 500 dňoch prepustený z ruského väzenia. (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta, X/Sergey Goryashko)

MOSKVA/WASHINGTON – Špionáž bola naplno rozbehnutá už počas studenej vojny. Vtedajší Sovietsky zväz (ZSSR) sa snažil získať tajnou cestou čo najviac informácií o USA, ako o svojom najväčšom nepriateľovi. Podobné kroky však robil aj Washington. Pokračovalo to aj po páde "železnej opony". Na strane Západu pôsobil reportér, ktorého napokon Rusi odhalili a zatkli. V zajatí strávil viac ako rok.

Evan Gershakovich sa vo východnom bloku nemilo preslávil ako prvý reportér ktorý bol od čias studenej vojny zatknutý a obvinený zo špionáže. Rusi podľa The Guardian uvádzajú, že Gershakovicha najala CIA, aby zhromažďoval informácie o výrobcovi bojových tankov Uralvagonzavod. 

Zatknutie

Táto misia sa mu napokon nevydarila, keďže nepriateľ ho odhalil. K zatknutiu malo prísť v Jekaterinburgu, keď k stolu v miestnom nemenovanom bistre, kde práve sedel, prišlo bez slova niekoľko agentov, ktorí ho spacifikovali. Svedkovia jeho zatknutia uvádzajú, že na ulici mu navyše pretiahli cez hlavu košeľu, aby zakryli jeho totožnosť. 

Reportér v službách americkej tajnej služby strávil v ruskom zajatí neuveriteľných 500 dní. Gershkovich o sebe tvrdil, že je nevinný. Jeho zamestnávateľ Wall Street Journal, ako aj Bidenova administratíva obvinenia rázne popierali, pričom reportéra označili za "rukojemníka a pešiaka vo väčšej geopolitickej hre". 

Výmena s Navaľným 

Novinár v službách CIA bol pre Biely dom najvýznamnejším väzňom. Trochu to opadlo po tom, ako sa do zajatia dostal aj opozičný vodca Alexej Navaľnyj, ktorý ale napokon v zajatí zomrel. Obaja mali byť pôvodne súčasťou trojstrannej výmeny medzi USA a Ruskom ešte vo februári tohto roku. Na oslobodení Gershkovicha mala veľký podiel aj jeho matka Ella, ktorá podľa The Wall Street Journal osobne lobovala u prezidenta USA Joea Bidena či nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení
Zobraziť galériu (2)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Aj po spustení ruskej invázie 

Mladý reportér začal svoje úsilie ako jeden z mála korešpondentov sústreďovať na pokračovanie v práci na území Ruska aj po tom, ako Moskva spustila vo februári 2022 ofenzívu na Ukrajinu.V jednom obzvlášť prenikavom pohľade na Putina Gershkovich a jeho kolegovia z Wall Street Journal oznámili, že Putin bol v priamom kontakte s frontovými veliteľmi a o siedmej hodine ráno, keď sa zobudil, dostával dennú inštruktáž o vojne. 

"Ruské jednotky prehrávali koncom septembra bitku o Lyman (malé mesto na východnej Ukrajine). Cez šifrovanú linku z Moskvy vtedy zazvonil telefón veliteľovi v prvej línii. Bol to Vladimír Putin, ktorý mu prikázal, aby jednotky neustupovali," napísal Gershkovich. 

Emigrant v USA

Gershkovich sa narodil v New Jersey sovietsko-židovskému páru emigrantov, ktorí pricestovali do USA v roku 1979. Po takmer dvoch rokoch ako asistent spravodajstva v The New York Times sa v roku 2017 presťahoval do Moskvy a pripojil sa k redakcii Moscow Times, ktorá podporovala nádejných ruských novinárov píšucich v angličtine. 

Začiatkom roku 2022 sa zamestnal ako moskovský korešpondent pre The Wall Street Journal, čo označil za svoju vysnívanú prácu. V novinách sa hlásil až do svojho dramatického zatknutia v marci 2023.

Ruské väzenie 

Evan Gershkovich strávil 13 mesiacov v notoricky známej väznici Lefortovo z cárskej éry na okraji Moskvy. Vo väznici boli v minulosti umiestnení známi Rusi vrátane sovietskeho disidenta Alexandra Solženicyna či bývalého dôstojníka FSB Alexandra Litvinenka.

V Lefortove zdieľal novinár celú s ďalším väzňom. Mala rozmery 3x4 metre. Každý deň mohol na hodinu opustiť jej priestory v rámci prechádzky (po trochu väčšej cele). Bývalí väzni opisujú Lefortovo ako prísne strážené zariadenie, ktoré zasievalo hrôzu, izoláciu a zúfalstvo.

Za mrežami však zostal Gershkovich odolný. "Dodržiaval prísny denný režim. Každé ráno začal rozcvičkou, prečítal mnoho kníh a blízkym stále písal listy. Cez poštu hral dokonca s otcom pomalú šachovú partiu. Mal prehľad aj o narodeninových udalostiach a cez tretie osoby zabezpečoval posielanie kvetov," uviedol jeden z jeho nemenovaných väzenských priateľov. 

Viac o téme: ŠpionážZajatieRuskoUSACIAEvan GershkovichLefortovoVýmenaa väzňov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu