Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Nevysvetliteľné! Pokles teploty mora v Chorvátsku je záhadou: Ochladilo sa za pár hodín o 11 stupňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁGREB - Mohutný pokles teplôt na chorvátskom Jadrane momentálne tlmí pôžitok z kúpania. Voda mala namiesto 30 stupňov Celzia len 19 stupňov Celzia. Odborníci si stále lámu hlavu nad príčinou.

Chorvátsky Jadran je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií v Stredozemnom mori, a to aj medzi Slovákmi. Nedávno boli pri Dubrovníku hlásené rekordne vysoké teploty vody, takmer 30 stupňov. Uplynulý víkend však prišlo náhle osvieženie: V piatok o siedmej ráno namerali podľa Štátneho hydrometeorologického ústavu iba 19,1 stupňa Celzia.

Požiar zachvátil Tučepi: V zasiahnutej oblasti sa nachádza aj herec Přemysl Boublík (Zdroj: archív PB)

Medzitým opäť 23 stupňov

O jedenástej hodine dopoludnia teplomer vystúpil na 19,6 stupňa. Podľa medializovaných informácií bola táto hodnota pre väčšinu kúpajúcich sa príliš studená. Tento štvrtok more opäť dosiahlo teplotu 23 stupňov.

Kde sa však vzal tento nečakaný pokles teploty? Národný výskumný ústav Ruđer-Bošković sa domnieva, že búrka mohla ovplyvniť povrchovú teplotu mora. "Ak v lete fúka a je o niečo silnejšia búrka, dochádza k javu vzostupu, pri ktorom búrka tlačí povrchovú vodu na otvorené more." Chladnejšia voda stúpa z väčších hĺbok smerom k pobrežiu.

Ohlásené analýzy a správa

Skutočne bola zaznamenaná búrka. Môže trvať niekoľko dní, kým sa more vráti na normálnu teplotu. Inštitút oceánografie a rybárstva v Splite však uviedol, že na chorvátskom pobreží momentálne príliš nefúka studený vietor. Štátny hydrometeorologický ústav chce teraz údaje skontrolovať. "Čaká sa na ďalšiu analýzu a následnú správu o možných príčinách a potvrdení tohto javu."

Viac o téme: TeplotaChorvátskoJadranské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu