Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dodávky ropy na Slovensko a do Maďarska nie sú ohrozené pre sankcie proti Lukoilu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Dodávky ropy do SR a Maďarska nie sú v dôsledku ukrajinských sankcií proti spoločnosti Lukoil bezprostredne ohrozené, uviedla vo štvrtok Európska komisia (EK). Informujeme na základe agentúry Reuters.

Eurokomisár pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis poslal ministrom zahraničných vecí Slovenska a Maďarska list. V ňom uviedol, že podľa informácií od maďarskej spoločnosti MOL ako dovozcu ruskej ropy, sa ropa na rusko-ukrajinskej hranici stáva majetkom obchodných spoločností. Nevzťahujú sa tak na ňu údajne sankcie.

archívne video

Obranné sily Ukrajiny hanobujú ruských okupantov. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Slovensko a Maďarsko sa sťažovali na krok Kyjeva, ktorý minulý mesiac zaradil Lukoil na svoj sankčný zoznam. Bratislava a Budapešť tvrdili, že im to bráni v nákupe ruskej ropy pre domáce rafinérie a ohrozuje to bezpečnosť dodávok. V stredu sa k tomu vyjadril aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ a vyhlásil, že sankcie Kyjeva nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska.

Závislosť na ruskej ropy

Budapešť a Bratislava nedávno vyzvali EK, aby začala s Kyjevom konzultácie z dôvodu pozastavenia tranzitu ruskej ropy zo strany Ukrajiny. Tá vo štvrtkovom vyhlásení uviedla, že "naliehavé konzultácie nie sú opodstatnené, keďže v súčasnosti neexistujú žiadne náznaky bezprostredného ohrozenia bezpečnosti dodávok".

Eurokomisia vo vyhlásení dodala, že viaceré členské krajiny Únie sa zaujímajú, prečo Maďarsko a Slovensko doteraz neznížili svoju závislosť od dodávok ruskej ropy. Podľa jej analýzy si obe krajiny môžu zabezpečiť zásobovanie cez ropovod JANAF ako súčasť ropovodu Adria z Chorvátska. Ropovod Družba, ktorý spája Rusko s východnou Európou, zostal funkčný aj počas viac ako dvoch rokov vojny, aj keď sa EÚ odpojila od väčšiny ostatných zdrojov ruských dodávok energie, pripomína Reuters.

Viac o téme: RopaSankcieSlovenskoMaďarskoLukoil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu