Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rodiny rukojemníkov pripomínajú, že ich zajatie v Pásme Gazy trvá už 300 dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Jehad Alshrafi)

TEL AVIV - Po 300 dňoch od začiatku vojny v Pásme Gazy rodiny izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas oznámili, že na štvrtok večer zvolali do Tel Avivu pochod a protestné zhromaždenie, informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI). Ďalšie podujatia sa budú konať aj v iných mestách po celej krajine.

Spravodajský web Ynet News doplnil, že mnohé rodiny sú hlboko znepokojené tým, že nedávne zabitie vysokých predstaviteľov hnutí Hamas a Hizballáh by mohli zmariť šance na dohodu o rukojemníkoch a prímerí vo vojne, ktorá je dôsledkom teroristického vpádu palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Na ťaživú situáciu rukojemníkov zavlečených z Izraela a zadržiavaných v Pásme Gazy, ktorá trvá už 300 dní, upozornil vo štvrtok vo svojom statuse na sieti X aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Dodal, že aj Francúzsko naďalej pracuje na ich prepustení.

Podľa TOI sa predpokladá, že niekde v Pásme Gazy je 111 z celkovo 251 rukojemníkov unesených 7. októbra 2023 ozbrojencami Hamasu a ďalších palestínskych frakcií. Desiatky z týchto rukojemníkov sú považované za mŕtvych.

Medzi zadržiavanými rukojemníkmi sú aj dvaja francúzski občania: Ohad Yahalomi a Ofer Kalderon. Yahalomiho 12-ročný syn Eitan sa dostal na slobodu po 52 dňoch strávených v zajatí. Vlani v novembri, počas prvého prímeria vo vojne v Pásme Gazy, boli zo zajatia prepustené aj dve Kalderonove deti: 12-ročný Erez a 16-ročná Sahar.V reakcii na najnovší vývoj na Blízkom východe francúzske ministerstvo zahraničných vecí vydalo pre svojich občanov odporúčanie, aby sa vyhýbali veľkým zhromaždeniam ľudí a sledovali správy o dianí v oblasti.

Viac o téme: RukojemníciIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu