Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Holandsko po "znepokojivých" incidentoch vydalo varovanie pred vlkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAAG - Úrady v Holandsku vydali v stredu neskoro večer naliehavé varovanie pre obyvateľov, aby sa najmä s malými deťmi vyhli zalesnenej oblasti v strednej časti krajiny po niekoľkých "znepokojivých incidentoch" s vlkom.

K najnovšiemu stretu s vlkom došlo v stredu v ranných hodinách, keď "veľké zviera", podľa predpokladov vlk, zrazilo na zem dieťa blízko malej dediny Austerlitz zhruba 16 kilometrov východne od Utrechtu.Dieťa zranenia neutrpelo, pred desiatimi dňami však bolo v tej istej oblasti na výlete uhryznuté dievča, pričom testy DNA potvrdili, že to bol vlk.

Spomínaná oblasť je husto zalesnená a vyhľadávaná horolezcami, cyklistami i bežcami, píše DPA. Ešte začiatkom júla jedna žena úradom v Utrechte nahlásila, že jej pudlíka zabil vlk, pričom miestni predstavitelia sa domnievajú, že v prípade všetkých troch incidentov pravdepodobne ide o toho istého jedinca.Odborníci na vlkov tvrdia, že zviera vykazuje "atypické a znepokojivé správanie", uvádza sa vo vyhlásení.

Vlci sa prvýkrát po 150 rokoch vrátili do Holandska v roku 2015. Odvtedy ich spozorovali desiatky, tieto zvieratá sa však spravidla ľuďom vyhýbajú.Úrady provincie Utrecht pripravujú vydanie povolenia na odstrel zvieraťa a vydali tiež inštrukcie, čo robiť pri stretnutí s vlkom, píše DPA. Podľa nich je lepšie neutekať, ale miesto toho gestikulovať či robiť hluk a pomaly ustupovať smerom dozadu.Holandský server AD.nl uviedol, že v oblasti žije vlčia svorka, ktorá má mláďatá, čo by mohlo vysvetľovať ofenzívne správanie zvierat.

Viac o téme: VarovanieVlkHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu