Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Členské štáty Európskej únie podporili návrh na zníženie ochrany vlka

Vlk dravý (Canis lupus)
Vlk dravý (Canis lupus) (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Väčšina veľvyslancov členských krajín pri Európskej únii v stredu podporila návrh eurokomisie na oslabenie ochrany vlkov v Európe. Ide o prvý zásadný krok na zmenu súčasných pravidiel Bernského dohovoru, informujeme podľa agentúry DPA a portálu Euractiv.sk.

Dva zdroje oboznámené so záležitosťou pre portál Euractiv uviedli, že proti návrhu boli len dve krajiny – Španielsko a Írsko. Luxembursko bolo pôvodne proti, no v pondelok zmenilo svoj postoj a nasledovalo ho aj Portugalsko. Európska komisia (EK) navrhla zmenu v decembri po tom, čo ju na to vyzvala skupina štátov vrátane Slovenska. Oslabenie ochrany vlkov má uľahčiť odstrel tých, ktorí sú považovaní za hrozbu pre hospodárske zvieratá. Vlky sú v súčasnosti v Európe prísne chránené. Európska legislatíva umožňuje odstrel určitého počtu vlkov len výnimočne.

Väčšia flexibilita pri povoľovaní lovu vlka

EK však pod tlakom krajín navrhla znížiť ich štatút na chránené zvieratá, čo by umožnilo vládam a regiónom väčšiu flexibilitu pri povoľovaní lovu vlka. Konečné hlasovanie o návrhu sa uskutoční štvrtok na zasadnutí Rady pre konkurencieschopnosť (COMPET), kde by mali ministri rozhodnutie veľvyslancov ratifikovať.

Vlk bol do 60. rokov minulého storočia vo veľkej časti Európy vyhynutý

Rozhodnutie členských krajín ale nebude znamenať, že sa súčasný režim ochrany hneď zmení. Ten sa momentálne riadi požiadavkami medzinárodného Bernského dohovoru o ochrane európskych voľne žijúcich organizmov a prírodných stanovíšť, ktorého zmluvnými stranami sú EÚ a jej členské štáty. EÚ by po definitívnom rozhodnutí navrhla dohovor v prípade vlka zmeniť. Vlk bol do 60. rokov minulého storočia vo veľkej časti Európy vyhynutý. V súčasnosti však podľa ochranárov žije v EÚ približne 19.000 jedincov, píše DPA.

Viac o téme: VlkOchrana Európska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu