Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pri násilnostiach v prímorskom Southporte bolo zranených 39 policajtov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Richard McCarthy/PA via AP)

SOUTHPORT - Dovedna 39 policajtov utrpelo zranenia počas násilností, ktoré vypukli v utorok v prímorskom meste Southport na severozápade Anglicka, kde v pondelok po útoku nožom zahynuli tri malé dievčatá. Dvadsaťsedem policajtov bolo prevezených do nemocnice, osem z nich je zranených vážne, utrpeli napríklad zlomeniny, informovala v stredu miestna záchranná služba, uvádzame na základe správy agentúry Reuters.

Demonštranti v Southporte zakladali požiare, podpálili aj policajné dodávky, a na policajtov a miestnu mešitu hádzali tehly či kamene. Stalo sa tak po tom, ako sa na sociálnych sieťach objavili špekulácie, že páchateľ útoku je moslim.

O život prišli tri dievčatá vo veku 6, 7 a 9 rokov

Sedemnásťročný mladík útočil v pondelok nožom na tanečnom podujatí pre deti, ktoré malo byť akousi oslavou tvorby populárnej americkej speváčky Taylor Swiftovej. O život prišli tri dievčatá vo veku 6, 7 a 9 rokov. Zranených bolo aj ďalších osem detí, z ktorých päť je hospitalizovaných v kritickom stave, rovnako sú na tom aj dvaja dospelí, ktorí sa deti pokúšali pred útočníkom ochrániť.

Pri násilnostiach v prímorskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/James Speakman/PA via AP)

Polícia zadržala nemenovaného mladíka pre podozrenie z vraždy a pokusu o vraždu. Jeho totožnosť nezverejnila, no uviedla, že sa narodil v Británii a že jeho čin nesúvisí s terorizmom. Násilné protesty vypukli v utorok neskoro večer krátko po pokojnom zhromaždení v centre Southportu, na ktorom si stovky ľudí uctili pamiatku troch obetí pondelkového útoku.

Pri násilnostiach v prímorskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/James Speakman/PA via AP)

Demonštranti podľa vyjadrenia polície ničili záhradné múry, z ktorých si brali tehly, aby ich tak mohli hádzať na policajtov. Poškodili zaparkované autá pred mešitou a iné zapaľovali. Násilníkov označila polícia za "pravdepodobne prívržencov" krajne pravicovej skupiny nazývanej Liga na obranu Anglicka (EDL). Pri násilnostiach boli okrem policajtov zranené aj tri policajné psy. Reuters uvádza, že fanúšikovia Swiftovej už vyzbierali prinajmenšom 270.000 libier (320.016 eur) na pomoc rodinám obetí a pre nemocnicu, kde sú hospitalizované viaceré zo zranených detí.

Viac o téme: NásilnostiPolícia Southport
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu