Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Írsko prijalo sedem právnych aktov v rámci Paktu o migrácii a azyle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

BRUSEL - Európska komisia (EK) privítala v stredu rozhodnutie Írska prijať sedem právnych aktov v rámci nového Paktu o migrácii a azyle.

Rozhodnutie Írska prihlásiť sa k tomuto paktu podľa vyhlásenia predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej dokazuje "oddanosť krajiny spoločným európskym hodnotám a jej ochotu prispieť k zlepšeniu riadenia migrácie v celej EÚ". Právne akty príslušného paktu prijaté Írskom sa týkajú okrem iného podmienok prijímania a kvalifikácie postavenia utečenca, presídľovania, krízového postupu či azylového konania. Exekutíva EÚ spresnila, že finančne podporuje Írsko v oblasti riadenia migrácie sumou 66,9 milióna eur na obdobie rokov 2021 až 2027.

archívne video

Polícia realizuje akciu zameranú na nelegálnu migráciu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Írsko bude počas procesu implementácie paktu využívať dodatočnú prevádzkovú, technickú a finančnú podporu zo strany Komisie a agentúr EÚ. Stredajšie rozhodnutia potvrdzujúce účasť Írska na nariadení o azylovom konaní a smernici o podmienkach prijímania nadobúdajú účinnosť deň po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Ostatných päť rozhodnutí nadobudne účinnosť 20. deň po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. V súlade s praxou ostatných členských štátov bude aj Írsko musieť previesť nové pravidlá, stanovené v týchto právnych nástrojoch, do svojho vnútroštátneho práva a do praxe.

Viac o téme: AzylPrihlásenieMigráciaPaktÍrsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu