Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Smer považuje závery správy Európskej komisie o právnom štáte za zavádzajúce a aktivistické

Juraj Gedra Zobraziť galériu (2)
Juraj Gedra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Koaličná strana Smer-SD považuje závery a odporúčania správy Európskej komisie (EK) o právnom štáte na Slovensku za zavádzajúce a aktivistické. Ide podľa nej o politický dokument, ktorý má slúžiť médiám a opozícii na útoky voči vláde Roberta Fica (Smer-SD) za to, že neopakuje postoje Európskej komisie pri vojne na Ukrajine, Green Deale, migrácii či práve veta členských štátov. Uviedli to z tlačového odboru strany Smer-SD.

Európska komisia napríklad vyčíta Úradu vlády (ÚV) SR, že zrušil odbor prevencie korupcie. "Aká je realita? Úrad vlády Slovenskej republiky presunul tému prevencie korupcie z odboru na sekciu, teda sme tejto téme dali väčšiu váhu, finančnú podporu a dôležitosť," zdôraznil vedúci ÚV SR Juraj Gedra. V súvislosti s námietkami, že sa na vysokopostavených verejných činiteľov nevzťahuje etický kódex uviedol, že vlani boli vládou prijaté tzv. zásady integrity, čo je len iný názov pre etický kódex.

archívne video

Jozef Mihál o debate v EP o krokoch slovenskej vlády ohrozujúcich právny štát a eurofondy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Európska komisia požaduje ochranné záruky pre sudcov pri trestnom čine ohýbania práva. "Absolútny súhlas, tento trestný čin si vymyslela Kolíková, aby mala spôsob, ako sa vyhrážať neposlušným sudcom a my by sme ho najradšej okamžite zrušili, ale nemôžeme. Pýtate sa prečo? Lebo Európska komisia ho bývalej vláde odsúhlasila ako jeden z míľnikov pri pláne obnovy," zdôraznil podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák.

Smer považuje závery správy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Paragraf 363 Trestného poriadku zas podľa strany chráni zákonnosť vyšetrovania a jeho využitie nie je prekážkou v ďalšom trestnom stíhaní. Takmer polovicu informačných zdrojov v správe tvoria podľa Smeru-SD odkazy na články vo vybraných médiách a vyjadrenia mimovládok. EK vydala sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách Európskej únie. Odporúčania nadväzujú na vlaňajšie, ktoré SR realizovala podľa komisie buď len čiastočne, alebo vôbec.

Viac o téme: Právny štátSmer-SDEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu