Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pobaltie hlási problém s migráciou: Do Európskej únie prúdia utečenci cez Bielorusko!

(Zdroj: Getty Images)

KRASLAVA – Pohraničná stráž v jednom z pobaltských štátov hlási nemilé správy. Prílev migrantov ešte počas tohto leta môže priniesť čísla, ktoré budú atakovať rekord spred minulého roka.

Lotyšsko hlási začiatkom augusta problém, ktorý sa do konca leta môže pretaviť na ďalšiu migračnú vlnu. Prílev migrantov pre tento mesiac sa podľa pohraničnej stráže v Kraslawe priblíži migračnej vlne, ktorú Lotyši zažili v lete 2023. Informujú o tom Wiadomości. Miestne úrady v hlavnom meste Rige už zalarmovali kolegov v Litve a Estónsku a ich vyzvali o podporu "pri dozore a ochrane hraníc s Bieloruskom". 

Naposledy pred rokom 

Podľa lotyšskej pohraničnej stráže len za posledné júlové dni zabránili prekročiť hranicu niekoľkým veľkým skupinám migrantov. Celkovo malo ísť o 80 ľudí. Podľa colníkov išlo o najväčšiu operáciu tohto typu na hraniciach s Bieloruskom za posledné obdobie. Naposledy bol takýto problém v pohraničí ešte na jeseň minulého roku, keď sa podarilo zadržať v priemere 100 migrantov denne. 

Vedúci oddelenia hraničnej a imigračnej kontroly útvaru pohraničnej stráže v Daugavpilse Vadims Grickovs sa vyjadril, že "pohyby migrantov na východe závisia aj od konania susedných krajín, najmä Poľska, a zapojenie ich armád do hraničnej kontroly".

Trestné stíhanie 

Podľa lotyšských úradov migranti, ktorí sa snažia dostať do krajiny, využívajú najmä nezabezpečené a porušené časti hraníc, cez ktoré sa dá prejsť, pretože nie sú ani pod stálou kontrolou. 

Celkovo bolo tento rok na východnej hranici Lotyšska zadržaných viac ako 3,7 tisíca ľudí, z toho nelegálnych prisťahovalcov bolo za jún vyše 450 v júni, cez tisíc v júli a v prvý augustový týždeň spomínaných 80. Trestné stíhanie bolo začaté voči desiatkam z nich. Nepochádzali len z Ukrajiny, ale aj Rumunska.
 

Viac o téme: HraniceMigrantiLotyšskoMigračná vlnaBieloruskoPobaltie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu