Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kazachstan udelil ropnej firme pokutu: Porušenie environmentálnych predpisov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ASTANA - Kazachstan udelil jednému zo svojich najväčších producentov ropy vysokú pokutu za porušenie environmentálnych predpisov, oznámila v pondelok tamojšia prokuratúra. Ide o nezvyčajne prísny trest zo strany tejto stredoázijskej krajiny bohatej na energetické suroviny, informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Spoločnosť Caspiy Neft "nedostala povolenie na nahromadenie viac ako 4500 ton nebezpečného odpadu z prevádzky vrtných zariadení a ropného poľa v rokoch 2021 až 2022", uviedla prokuratúra Atyrauskej oblasti pri Kaspickom mori. Súd minulý týždeň rozhodol, že spoločnosť sa dopustila administratívneho deliktu a uložil jej pokutu 28,8 milióna dolárov, ktorá už je zaplatená, dodala prokuratúra.

archívne video

Ukrajinský prezident Zelenskyj je nebezpečný šialenec, vyhlásil Danko (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Spoločnosť Caspiy Neft je spájaná s Timurom Kulibajevom, zaťom bývalého kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, ktorý bol pri moci tri desaťročia do roku 2019. Nazarbajevovi príbuzní majú vplyvné pozície aj za jeho nástupcu, súčasného kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva. Hlavné kazašské ropné polia sa nachádzajú na pobreží Kaspického mora, ako aj na samotnom mori. Napriek svojmu názvu ide o najväčšie vnútrozemské jazero, ktoré trpí klesajúcou hladinou vody v dôsledku klimatických zmien a je kontaminované aj inými zdrojmi znečistenia vrátane priemyslu a poľnohospodárstva.

Ropné pole Kašagan v Kaspickom mori je jedným z najvýznamnejších podmorských ložísk na svete s odhadovanými ťažiteľnými zásobami 13 miliárd barelov surovej ropy. Kazachstan ju spoločne ťaží s firmami z Talianska, Francúzska, Británie, Spojených štátov, Japonska a Číny.

Viac o téme: PredpisyPorušeniePokuta KazachstanRopná spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu