Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Talianska premiérka vyjadrila veľké znepokojenie nad situáciou v Libanone

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

PEKING/RÍM - Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyzvala v utorok Izrael, aby nepadol "do pasce" odvety a zároveň vyjadrila veľké znepokojenie nad situáciou v Libanone a nad možnou eskaláciou konfliktu v regióne. Informuje o tom agentúra Reuters.

Jej vyjadrenia súviseli s najnovším vyostrením situácie medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh po sobotňajšom raketovom útoku na Izraelom okupované Golanské výšiny, ktorý si vyžiadal 12 obetí vrátane detí a tínedžerov. Izrael z útoku obvinil Hizballáh, hnutie to však odmietlo.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Meloniová, ktorá je na oficiálnej návšteve Číny, ďalej uviedla, že medzinárodné spoločenstvo my malo pokračovať vo vysielaní posolstva zmierenia a Čína by v tomto úsilí mohla pomôcť, keďže má "pevné väzby" na Irán a Saudskú Arábiu. Talianska premiérka zároveň podotkla, že ekonomická podpora zo strany Číny pre ruské vojenské úsilie proti Ukrajine je zdrojom "veľkých treníc", cituje Reuters.

Meloniová je v Pekingu na svojej prvej návšteve Číny od svojho nástupu do funkcie pred takmer dvoma rokmi. V pondelok pri stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu vyzdvihla Čínu ako dôležitého partnera pri zvládaní globálneho napätia.

Viac o téme: ČínaTalianskoIzraelLibanonGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu