Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izrael zadržal desať vojakov podozrivých z týrania palestínskych väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Hassan Shams)

TEL AVIV - Izraelská armáda v utorok vzniesla obžalobu voči vojakovi v zálohe pre týranie palestínskych väzňov. Deň predtým informovala o zadržaní deviatich ďalších vojakov podozrivých z podobného skutku. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Podľa obžaloby vojak väzňov bil palicou a zbraňou, spútaval ich, zaväzoval im oči a celé konanie si aj natáčal. Skutkov sa údajne dopustil opakovane medzi februárom a júnom. Deviatich ďalších vojakov obvinili zo sexuálneho zneužitia člena elitnej jednotky Hamasu, ktorého väznili na juhu Izraela. Proti zadržaniu a obžalobe vojakov v pondelok demonštrovali krajne pravicové izraelské skupiny. Niekoľko ľudí sa vlámalo aj do dvoch vojenských objektov, v ktorých zadržiavajú vojakov a požadovali ich prepustenie.

Konanie demonštrantov zvýrazňuje dlhodobé napätie vo vláde premiéra Netanjahua

Konanie demonštrantov odsúdili izraelský premiér Benjamin Netanjahu, minister obrany Joav Galant a náčelník generálneho štábu Herci Halevi. Reuters pripomína, že konanie demonštrantov zvýrazňuje dlhodobé napätie vo vláde premiéra Netanjahua a spory medzi koaličnými nábožensko-nacionalistickými stranami, ministrom obrany Galantom a armádnym velením.

Krajne pravicoví demonštranti a nacionalistické koaličné strany ostro nesúhlasia s obvineniami, že izraelskí vojaci páchajú násilné skutky na palestínskych väzňoch. Tvrdia, že si len plnia svoje povinnosti. Izrael v minulosti viacero nezávislých organizácií obvinilo zo zlého zaobchádzania so zadržanými palestínskymi väzňami. Skupiny, ktoré väzňov zastupujú, vyzvali na medzinárodné vyšetrovanie podozrení z týrania v izraelských väzniciach.

Viac o téme: TýranieIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu