Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AKTUÁLNE Booking má problém! Španielsko mu udelilo rekordnú pokutu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Prostock-Studio)

MADRID - Španielsky protimonopolný úrad (CNMC) vymeral holandskej ubytovacej platforme Booking.com za zneužitie dominantného postavenia na trhu dve pokuty v celkovom objeme až 413,2 milióna eur.

Úrad pokutoval platformu napríklad za pravidlá pre stanovovanie cien inzerovaných izieb v hoteloch a za ďalšie zmluvné podmienky. Platforme tiež nariadil okamžitú nápravu, informoval úrad v tlačovej správe. Booking.com s rozhodnutím úradu nesúhlasí a uviedol, že sa proti nemu odvolá. Hovorkyňa úradu agentúre AFP povedala, že ide o najvyššiu pokutu, akú kedy Španielsky protimonopolný úrad vymeral.

Tk Lucia Plaváková PS k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Platforma podľa Protimonopolného úradu zneužívala svoje dominantné postavenie na trhu od roku 2019. Úrad poukazuje na to, že rezervácie cez stránky Booking.com tvorili v sledovanom období 70 až 90 percent hotelového trhu v Španielsku. CNMC dal platforme sankcie za niektoré ustanovenia v zmluvách, ktoré podľa úradu predstavujú zneužitie dominantného postavenia či obmedzenie konkurencie. "Nerovné obchodné podmienky znemožňovali hotelom ponúkať svoje izby na svojich vlastných stránkach za nižšie ceny (ako na Booking.com), zatiaľ čo Booking.com si vymedzil možnosť znižovať ceny izieb inzerovaných hotelom," uviedol protimonopolný úrad. Upozornil tiež, že eventuálne právne spory so subjektmi v Španielsku podľa zmluvných podmienok mali riešiť súdy v Holandsku.

Úrad tiež videl porušenie pravidiel na ochranu fungovania voľného trhu v niektorých podmienkach prémiových programov pre ubytovacie zariadenia. Konkurenciu sa Booking.com snažil podľa CNMC potlačiť aj tým, že viazal poradie zobrazenia ponúk na podiel rezervácií uskutočnených cez túto platformu. "To povzbudzuje hotely, aby koncentrovali svoje ponuky výlučne na Booking.com," uviedol úrad.

Platforma uviedla, že s dnešným rozhodnutím úradu zásadne nesúhlasí, a preto sa odvolá. Booking.com už skôr uviedol, že sa naň vzťahuje nariadenie Európskej únie o digitálnych trhoch (DMA), ktoré začalo platiť v marci, a teda CNMC nemá právo mu vymeriavať sankcie. "Booking.com pôsobí vo vysoko konkurenčnom prostredí," uviedla platforma a dodala, že rozsiahly výber majú tak spotrebitelia, ako aj firmy.

Viac o téme: AgentúraCestovanie Booking.comUbytovacia platforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu