Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Rezort vnútra predložil nové pravidlá pre vydávanie náhradného cestovného dokladu EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Vydávanie náhradného cestovného dokladu Európskej únie (EÚ) by sa malo riadiť novými pravidlami. Zavádzajú sa v nadväznosti na smernicu Rady EÚ. Tento doklad vydávajú zastupiteľské úrady SR v zahraničí občanom iného členského štátu EÚ, ktorý nemá na danom území tretieho štátu diplomatické alebo konzulárne zastúpenie. Vyplýva to z novely zákona o cestovných dokladoch, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Náhradný cestovný doklad Európskej únie sa definuje ako cestovný doklad s obmedzenou územnou a časovou platnosťou ohraničenou účelom cesty, ktorým je návrat do vlasti alebo iného štátu pobytu, so štandardnou dĺžkou platnosti 15 dní. Bude vydávaný v spoločnom, jednotnom formáte," vysvetlil rezort. Návrh pomenúva aj dôvody, v ktorý môže zastupiteľský úrad doklad vydať, napríklad pri strate či odcudzení.

archívne video

Aj tento rok budú vyslaní slovenskí policajti do Chorvátska v rámci projektu Bezpečná turistická destinácia (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Poplatok za vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ navrhol rezort vo výške 50 eur. Na 50 eur sa má zvýšiť tiež poplatok za žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu a na 100 eur za žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu opakovanie v priebehu šiestich po sebe nasledujúcich mesiacov. Navýšiť sa majú aj ďalšie konzulárne poplatky tak, aby boli deliteľné piatimi a nebolo nutné používať mince.

Novela zákona navrhuje tiež vypustiť správne konanie o odňatí cestovného dokladu po vydaní príkazu na zatknutie, európskeho alebo medzinárodného zatýkacieho rozkazu či uložení zákazu vycestovať. "Navrhovaná nová koncepcia o zaevidovaní takého cestovného dokladu ako odcudzeného namiesto vydávania správneho rozhodnutia o jeho odňatí, zrýchli a zefektívni výkon týchto súdnych rozhodnutí," zdôvodnilo MV SR. Vzhľadom na podobnosť s ostatnými rozhodnutiami sa tieto postupy majú vzťahovať aj na súdom nariadené obmedzenie osobnej slobody a predvedenie svedka.

Viac o téme: NáhradnýCestovný dokladEurópska úniaMinisterstvo vnútra SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu