Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Interpol zadržal viac než 200 ľudí a zhabal drogy v hodnote 1,5 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LYON - Medzinárodná policajná organizácia Interpol pri protidrogovej operácii zadržala 206 osôb a zhabala nelegálne drogy a chemikálie v hodnote približne 1,5 miliardy eur. Stalo sa tak v rámci dvojmesačnej operácie zameranej na obchodovanie s drogami v Európe, Severnej Amerike a Afrike. Podľa správy agentúry AP.

Medzinárodná policajná organizácia so sídlom vo francúzskom Lyone uviedla, že operácia s názvom "Lionfish Hurricane" počas apríla a mája viedla k zadržaniu 615 ton nelegálnych drog a chemikálií. Okrem toho táto akcia viedla k zatknutiu 206 osôb a zhabaniu 65 ukradnutých áut i "narkoponorky" - podomácky vyrobeného poloponorného plavidla, ktoré sa používa na prepravu kokaínu cez juhoamerické vodné trasy a cez Atlantik - v džungli v Guyane, uviedol Interpol.

archívne video

Česká polícia stíha 14 ľudí kvôli dovážaniu drog zo Slovenska (Zdroj: policie.cz)

"Hodnota drog zadržaných počas tejto dvojmesačnej operácie je vyššia ako HDP niektorých krajín, čo jasne ukazuje rozsah problému, ktorému čelia orgány činné v trestnom konaní," uviedol vo vyhlásení Jürgen Stock, šéf organizácie so 196 členskými krajinami. Štatistiky Svetovej banky ukazujú, že menej ako 20 najmenších krajín sveta má hospodársky výkon nižší než 1,5 miliardy euro. Interpol uviedol, že bolo zadržaných rekordných 505 ton chemických prekurzorov, ktoré sa používajú na výrobu drog aj výbušnín. Operáciu, ktorá je súčasťou série operácií "Lionfish" od roku 2013, financovalo britské ministerstvo vnútra a okrem ďalších medzinárodných organizácií sa na nej podieľalo 31 krajín.

Viac o téme: ChemikálieInterpolDrogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu