Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Čína sprísni reguláciu a kontrolu látok, z ktorých sa vyrába droga fentanyl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON - Čína uviedla, že začne prísnejšie kontrolovať a regulovať produkciu troch chemikálií, ktoré sa používajú pri výrobe drogy fentanyl. V utorok to uviedol Biely dom, ktorý čínsky zámer označil ako "cenný krok vpred." Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

USA a Čína obnovili spoluprácu v oblasti protidrogovej činnosti minulý rok. Ide už o tretie opatrenie, ktoré od novembra Čína zaviedla v súvislosti so snahou obmedziť šírenie tejto drogy. Boj proti fentanylu je silnou témou pre amerického prezidenta Joea Bidena a viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá získala nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb v USA.

archívne video

Polícia obvinila 46-ročného muža z nedovolenej výroby a predaja drog (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Fentanyl je syntetický opiát, ktorý je 50-násobne silnejší než heroín. Od roku 2018 fentanyl v USA v počte prípadov predávkovania prekonal heroín. Prípady predávkovania fentanylom prudko vzrástli a v súčasnosti je hlavnou príčinou úmrtí Američanov vo veku 18 až 45 rokov. Iba v roku 2023 zomrelo na predávkovanie drogami viac než 107-tisíc Američanov.

Reuters pripomína, že spolupráca Washingtonu a Pekingu v tejto oblasti je súčasťou minuloročného úsilia o zlepšenie vzťahov medzi USA a Čínou. Minulý týždeň sa ohľadom tejto témy uskutočnilo stretnutie medzi čínskou delegáciou a predstaviteľmi Bidenovej administratívy.

Výbor amerického Kongresu v apríli uviedol, že Čína priamo dotuje výrobu látok, z ktorých sa vyrába fentanyl, a to za účelom ich exportu do zahraničia. Výbor tvrdí, že Čína takýmto spôsobom priamo podporuje drogovú krízu v USA.

Viac o téme: ReguláciaDrogaFentanylČínaSpríspenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu