Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poľská vláda chce zrušiť imunitu dvom poľským europoslancom z PiS

Súčasný poľský premiér Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS s voličmi vo Vroclave v nedeľu prvého októbra
Súčasný poľský premiér Mateus Morawiecki na stretnutí strany PiS s voličmi vo Vroclave v nedeľu prvého októbra (Zdroj: Facebook/PiS)

BRUSEL - Poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar chce, aby Európsky parlament (EP) zrušil poslaneckú imunitu dvom čerstvo zvoleným europoslancom z Poľska, ktorí sú predmetom pokračujúceho sporu medzi premiérom Donaldom Tuskom a stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Informuje o tom týždenník Politico.

Noví poľskí europoslanci Mariusz Kamiňski a Maciej Wasik boli na základe udalostí ešte z roku 2007 odsúdení za zneužitie právomocí verejného činiteľa. Ich osudy boli v uplynulom roku, po parlamentných voľbách a návrate Donalda Tuska k moci, predmetom medializovanej drámy vrátane momentu, keď obaja politici hľadali útočisko v prezidentskom paláci u prezidenta Andrzeja Dudu (nominant PiS).

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

V júnových voľbách do Európskeho parlamentu ich strana oboch umiestnila na vrchol voličských zoznamov a podarilo sa im dostať sa do zákonodarného zboru EÚ. Podľa Politico to však neznamená, že spor ako taký sa skončil. Bodnar v pondelňajšej tlačovej správe upozornil, že kvôli vzneseným obvineniam nemohli pôsobiť ako poslanci poľskom parlamentu a po získaní imunity, už ako zákonodarcovia EÚ, nemôžu byť trestne stíhaní na základe uvedených obvinení. Preto chce požiadať vedenie europarlamentu, aby ich imunita bola zrušená. To si však vyžaduje hlasovanie v pléne EP a súhlas nadpolovičnej väčšiny poslancov.

Viac o téme: PoslanciImunitaPoľskoEPPiS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu