Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Otvorený konflikt vo vnútri V4: Napätie kvôli postojom k Rusku rastie! Ostro sa do seba pustili Poľsko a Maďarsko

Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

VARŠAVA/BUDAPEŠŤ - Napätie vo vnútri Vyšehradskej štvorky sa kvôli rozdielnym postojom k vojne na Ukrajine stupňuje. To cez víkend vyústilo až do ostrej výmeny názorov medzi Poľskom a Maďarskom. Konflikt odštartoval maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý verejne obvinil Poľsko z pokrytectva vo vzťahu k Rusku. Na to reagoval námestník poľského ministra zahraničia Wladyslaw Teofil Bartoszewski, ktorý Orbánovi odporučil, aby sa spojil s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a navrhol, že Maďarsko by mohlo vystúpiť zo západných aliancií.

Podľa AP tento incident ilustruje rastúce napätie v Európe ohľadom prístupu k Rusku, ktoré vedie vojnu proti Ukrajine. Kým Poľsko sa radí medzi lojálnych spojencov Ukrajiny, Orbánova vláda má z celej EÚ najvrúcnejšie vzťahy s Kremľom, čo Varšava otvorene kritizuje. Konflikt sa vyhrotil, keď Orbán cez víkend ostro skritizoval Poľsko. „Poliaci vykonávajú najpokryteckejšiu politiku v celej Európe. Morálne nás poučujú, kritizujú za naše ekonomické vzťahy s Ruskom, a pritom s Rusmi obchodujú a nepriamo nakupujú ropu,“ povedal Orbán.

Prečo Orbán nevytvorí úniu s Putinom?

Jeho slová vyvolali odmietavú reakciu námestníka poľského ministra zahraničia Bartoszewského, ktorý v nedeľu vyhlásil, že Varšava s Ruskom neobchoduje. "Na rozdiel od premiéra Orbána, ktorý je na pokraji medzinárodného spoločenstva - tak v Európskej únii, ako aj v NATO," uviedol poľský diplomat. Poľsko bolo kedysi závislé od ruských energetických zdrojov, ale niekoľko rokov pracuje na tom, aby sa od ruskej ropy a plynu odpútalo, píše AP. Po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 sa Varšava rozhodla ukončiť dovoz ruskej ropy.

"V skutočnosti nechápem, prečo chce Maďarsko zostať členom organizácií, ktoré sa mu toľko nepáčia a ktoré s ním údajne tak zle zaobchádzajú. Prečo (Orbán) nevytvorí úniu s Putinom a niektorými autoritárskymi štátmi tohto typu? Je to tak, že ak nechcete byť členom klubu, môžete kedykoľvek odísť," dodal Bartoszewski podľa agentúry PAP.

Viktor Orbán a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán a Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Maďari už toho majú dosť

Tým diplomatické pošťuchovanie neskončilo. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó podľa AP reagoval na poľského diplomata na sociálnej sieti. „Dlho sme tolerovali provokácie a pokrytectvo súčasnej poľskej vlády v snahe zachovať poľsko-maďarské bratstvo, ale už toho máme dosť," napísal šéf maďarskej diplomacie.

Na poľsko-maďarskú diplomatickú roztržku upozorňuje tiež agentúra Reuters, ktorá si všíma vyjadrenia šéfov diplomacií oboch krajín. Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski podľa nej v rozhovore pre online magazín Visegrad Insight povedal, že Szijjártó zrejme zmenil názor ohľadom poľského návrhu usporiadať rokovania ministrov zahraničia EÚ na Ukrajine. Maďarský minister jeho výrok označil za klamstvo.

Radek Sikorski
Zobraziť galériu (3)
Radek Sikorski  (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

Poľsko podobne ako Nemecko a Francúzsko či väčšina krajín EÚ podporuje Ukrajinu, zatiaľ čo vzťahy Orbána s Kremľom sú považované za najlepšie spomedzi všetkých lídrov EÚ. Pre svoj prístup k Rusku ako aj priateľský postoj k Číne je Maďarsko v rámci EÚ izolované. Vysokopostavení predstavitelia únie preto tiež bojkotujú neformálne stretnutia organizované Maďarskom, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Poľsko a Maďarsko majú historicky pomerne silné väzby. Orbán si rozumel s vládou národnokonzervatívneho Práva a spravodlivosti (PiS), ktoré bolo pri moci v Poľsku v rokoch 2015 až 2023. Varšava a Budapešť sa zhodovali v názoroch na migráciu alebo EÚ. Vzťahy medzi vládami však začali chladnúť po vpáde Ruska na Ukrajinu, keď sa Varšava pod vedením PiS postavila na stranu napadnutej krajiny. Po tom, čo v decembri nastúpila v Poľsku k moci proúnijná vláda vedená premiérom Donaldom Tuskom, sa vzťahy ešte viac zhoršili.

Viac o téme: RuskoMaďarskoPoľskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu