Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Prezident Pezeškiján varuje Izrael pred útokmi na Libanon

Massúd Pezeškiján
Massúd Pezeškiján (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Nový iránsky prezident Massúd Pezeškiján v pondelok varoval Izrael pred útokmi na Libanon. Ich vzájomné napätie sa vystupňovalo po sobotňajšom útoku na Golanských výšinách. Informuje agentúra AFP.

"Sionistický režim (Izrael) sa v prípade útoku na Libanon dopustí veľkej chyby s ťažkými následkami," uviedol Pezeškiján v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Jeho vyjadrenie sprostredkovala kancelária iránskeho prezidenta. Takisto uviedol, že Izrael vo svojich zločinoch voči Palestínčanom porušuje všetky medzinárodné štruktúry a zákony.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí už v nedeľu Izrael varoval, že akékoľvek nové vojenské kroky v Libanone môžu viesť k nevídaným následkom a prehĺbeniu nestability, neistoty a vojny v regióne.

Pri sobotňajšom raketovom útoku na futbalové ihrisko v meste Madždal Šams na Izraelom okupovaných Golanských výšinách prišlo o život 12 mladistvých. Izrael sľúbil odvetu a z útoku obvinil libanonské hnutie Hizballáh. To však účasť popiera.

Pezeškiján sa oficiálnych prezidentských povinností ujal v nedeľu a v utorok zloží slávnostnú prísahu. Iránom podporovaný Hizballáh a Izrael sa navzájom ostreľujú od októbra minulého roka, keď útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael vyvolal v Pásme Gazy odvetnú vojnu.

Irán neuznáva štát Izrael a od islamskej revolúcie v roku 1979 považuje podporu Palestínčanov za ústredný bod svojej zahraničnej politiky. Teherán takisto schvaľuje útok hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, akúkoľvek účasť na ňom však popiera.

Viac o téme: útok IránLibanonMassúd Pezeškiján
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu